Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:40

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τηλεδιάσκεψη με τους ιερείς και Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημείωσε ωστόσο ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για αμφότερα τα θέματα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι άλλο ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε. Κάθε εβδομάδα σχεδόν και μερικές φορές δύο φορές την εβδομάδα συνεδριάζομε με την επιτροπή η οποία διοργανώνει την Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Βάσει των πληροφοριών και των συνομιλιών που έχουμε αυτή τη στιγμή το βλέπουμε ως εξαιρετικά δύσκολο να έχομε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση φέτος και προσπαθούμε να βρούμε ημερομηνίες για να την κάνουμε το ερχόμενο έτος, στο ίδιο μέρος, αλλά όπως το βλέπω θα γίνει το επόμενο έτος. Θα έχω νέα την ερχόμενη εβδομάδα, προσπαθούμε να βρούμε ημερομηνίες και μόλις έχομε τις τελικές αποφάσεις θα σας ενημερώσουμε».

Ο κ. Ελπιδοφόρος πρόσθεσε πως «το ίδιο ισχύει και για τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Χτες (Παρασκευή) μίλησε με τον Πρόεδρο μας, τον κ. Καντώνη, ο οποίος είχε πληροφορίες πως όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια στη Μασαχουσέτη έχουν ακυρώσει τις εκδηλώσεις της αποφοίτησης. Σκεπτόμαστε για κάποιο είδος ηλεκτρονικής εκδήλωσης για την αποφοίτηση, αλλά φυσικά η παρουσία του Παναγιοτάτου είναι εκτός συζητήσεως, όχι μόνο για λόγους υγείας των φοιτητών και των ανθρώπων μας, αλλά και για τον Παναγιότατο Πατριάρχη μας, ο οποίος είναι οδόντα ετών και οφείλουμε να προστατεύουμε την υγεία του επίσης. Και πάλι λέγω ότι θα έχετε τις τελικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο Αρχιεπίσκοπος απεκάλυψε ότι την Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αλεξ Αζάρ.

Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και δέκα πέντε λεπτά και συμμετείχαν 325 ιερείς και όλοι οι Μητροπολίτες. Εξ’ αυτών οι Μητροπολίτες Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Σικάγου Ναθαναήλ, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας καθώς επίσης και ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος, Αρχιερατικός Προϊστάμενος του Ενικού Προσκυνήματος του Ιερού Φωτίου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.

Όλοι συμμετείχαν στη συζήτηση με σχόλια και τοποθετήσεις για την ροή του εκκλησιαστικού βίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως “όλοι μας έχουμε πιαστεί εξ απήνης και γνωρίζω πως κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συνεχίσετε της ζωτικής σημασίας διακονίες σας με κάθε δυνατό τρόπο».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ελπιστικό και ενθαρρυντικό τόνο λέγοντας στους ιερείς πως «αδελφοί θα την ξεπεράσουμε τούτη την κρίση με τη χάρη του Θεού και δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και όλων των Αγίων. Αυτή είναι η ώρα η οποία προκαλεί την πίστη μας και οι πιστοί μας προσβλέπουν σ’ εμάς για να είμαστε το στήριγμα τους και να τους δείξουμε το δρόμο. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στους ενορίες σα αυτή τη στιγμή είναι να τους βοηθήσετε να διέλθουν άλλη μία μέρα με ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον».

Εξέφρασε την ολοκληρωτική του στήριξη στους ιερείς λέγοντας πως «να γνωρίζετε ότι είμαι δίπλα σας και το ενδιαφέρον μου είναι πάντοτε μεγάλο για εσάς. Η Αρχιεπισκοπή είναι ήδη έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες σας παρέχοντας σας «ηλεκτρονικά εργαλεία» τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν δωρεές ηλεκτρονικώς, «ηλεκτρονική μετάδοση» των Ακολουθιών, ώστε να συνεχίσετε τη ζωή της κοινότητας οικονομικώς και λειτουργικώς».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ | Θεόδωρος Καλμούκος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ