Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 20:36

Αλεξανδρουπόλεως: “Οι πολιτικοί μεταχειρίζονται τον χωρισμό σαν bullying κατά της Εκκλησίας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την δημοσιότητα των ημερών μίλησε χθες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Η συζήτηση περιελάμβανε Συμφωνία των Πρεσπών και Σκοπιανό, την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους αλλά και την μισθοδοσία του κλήρου.

Ο κ. Άνθιμος ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών, πλήγωσε το ιστορικό συναίσθημα και την εθνική ευαισθησία του ελληνικού λαού καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά “Δεν πήραμε ικανοποιητικό “αντίδωρο” που θα εξασφαλίσει την ειρηνική συνέχειά μας στα Βαλκάνια ή την οικονομική ανάπτυξή μας ή κάποια ομόσπονδη σχέση μας με τους βόρειους γείτονές μας”.

Αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ώστε να εισακουστεί η λαϊκή βούληση, ο κ. Άνθιμος είπε πως “κάποιοι έλεγαν “να βγάζουμε τα ράσα, όταν θέλουμε να ασχολούμαστε με την πολιτική”. Συμπλήρωσε πως “η Ιερά Σύνοδος στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, διαβλέπει και διαισθάνεται την υποφώσκουσα πραγματικότητα, γι’ αυτό και τήρησε σωστή στάση. Εύκολο είναι να βγάλουμε το λαό στο δρόμο, τι θα ακολουθήσει όμως!

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως σχολίασε και την κατάσταση στην γείτονα χώρα με την επανεκλογή Ερντογάν αλλά και την περίπτωση αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας πως “Η Ερντογανική Τουρκία, αφού πια “έσβησε” τον Μουσταφά Κεμάλ, αφού “στραγγάλισε” την φωνή κάθε ισλαμικού Κράτους γύρω της, αφού έκανε το λαό της να μισήσει το Ισλάμ, άρχισε πλέον να ετοιμάζει την μετά-Ερντογάν εποχή. Μια εποχή που θα διέπεται σφόδρα από τις δυτικές αξίες. Η απελευθέρωση των στρατιωτικών μας, δεν θα αργήσει και θα είναι από τα πρώτα δείγματα αυτής της Νέας Τουρκίας που άρχισε. Προκειμένου να συμπλεύσει υποχρεωτικά με την παράλληλη Νέα Ελλάδα”.

Για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, ο κ. Άνθιμος είπε ότι το: “Χωρισμός Εκκλησίας Πολιτείας” έγινε: “Χωρισμός Εκκλησίας Κράτους”, είναι αναμφίβολα μια σοβαρή ένδειξη προόδου”.

Τόνισε πως “οι πολιτικοί μας μεταχειρίζονται τη φράση σαν bullying κατά της Εκκλησίας”. Υπογράμμισε πως “Όποιος χωρισμός και να επιλεγεί, ο Κλήρος θα συνεχίσει να μισθοδοτείται από το Κράτος μας”.

Τέλος ο κ. Άνθιμος ερωτώμενος για τον κοσμικό ρόλο της Εκκλησίας είπε πως “Οι πολιτικοί μας είναι αυτοί στους οποίους εμείς αναθέσαμε “διακονείν τραπέζαις” (Πράξεις Αποστόλων 6,2), τους εκλέξαμε να συνεχίσουν το έργο των επτά διακόνων, ώστε να μείνουμε εμείς απερίσπαστοι στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Βέβαια, όταν δεν τα καταφέρνουν, το κάνουμε κι αυτό (ιδρύματα, συσσίτια κλπ), όμως δεν είναι αυτό το κύριο έργο μας. Έργο μας είναι να ζούμε στον κόσμο, χωρίς όμως να γίνουμε κόσμος. Η κοσμικότητα δεν μας φοβίζει, έχουμε τη δυναμική να μετατρέψουμε τον κόσμο σε παράδεισο. Η Εκκλησία δεν φοβάται τα κύματα, είναι γερό σκαρί”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ