Την 14η επέτειο από την εκλογή του στον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου εορτάσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά την παραμονή στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Θεόδωρος κατά την ιεραποστολική πορεία του συναντήθηκε με ιθαγενείς κληρικούς και λαϊκούς κατηχητές, δίνοντάς τους οδηγίες για το ποιμαντικό τους έργο. Μοίρασε ρούχα, τρόφιμα και γραφική ύλη στα παιδιά.

Στο μήνυμά του ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος τόνισε ότι «Η ζωή ενός Πατριάρχου, η θυσία του, η διάθεσή του να αγαπά, να αναλώνεται καθημερινώς κοντά στο λαό του Θεού, είναι η μεγίστη υπόθεσις και το κλειδί διά την επιτυχίαν. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω δεκατέσσερα χρόνια, αναμετρώ το βάρος της αποστολής: να συνεχίσω την αδιατάρακτη αλυσίδα Πατριαρχικής διακονίας και προσφοράς προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Η αποστολή αυτή εμπεριείχε εξ αρχής μια διπλή πρόκληση, τη διατήρηση της ιστορικής συνέχειας και την προώθηση της ιεραποστολής”.

Σε άλλο σημείο τόνισε “Έχοντας το ακριβό προνόμιο να πλαισιώνομαι από εκλεκτούς Ιεράρχες, θυσιαστικά αφοσιωμένους στην πολυτίμητη διακονία τους, εργάστηκα για την θεμελίωση στην αφρικανική συνείδηση ότι η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού και όχι μία ακόμη φιλανθρωπική οργάνωση.

Έκλεισε λέγοντας πως “ο αντικειμενικός στόχος ήταν και παραμένει η παρουσίαση με τρόπο κατανοητό της Ορθόδοξης πίστης, με την ελπίδα ο προσεγγιζόμενος, είτε ως μονάδα, είτε ως σύνολο, ελεύθερα να επιλέξει και συνειδητά να αποδεχθεί την Ορθοδοξία ως το δρόμο προς την σωτηρία. Ωστόσο η Ορθόδοξη Ιεραποστολή ήταν και παραμένει παράλληλα φορέας ευρύτερων αλλαγών, καθώς δεν ξεχνά ότι η Αφρική περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φτωχότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Οι ύφαλοι και οι σκόπελοι πάντοτε θα παραμονεύουν στο ταξίδι της ζωής. Δεν φοβίζουν, αλλά αντιθέτως οξύνουν την ικανότητα υπέρβασης τους”.

Tagged: