Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 22:09

Αλβανία: Τι απαντά η Εκκλησία στις κατηγορίες του Κοινοβουλίου για μη αποκατάσταση ναών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Το βράδυ της 15.10.2015 στη Συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, εξ΄ αφορμής της αυθαιρέτου κατεδαφίσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Δρυμμάδων, μεταξύ άλλων ανεφερθεί με έμφαση ότι: «τουλάχιστον αυτά τα δυο χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν έχει δώσει ούτε ένα Lek για την αποκατάσταση των ορθοδόξων ναών».

Είναι λυπηρό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν αποσπασματικά τον εξοχότατο πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα, ο οποίος άθελα του αποσιωπώντας την όλη εικόνα αδίκησε την Εκκλησία και δεν ενημέρωσε αντικειμενικά την κοινή γνώμη.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι παρα το γεγονός ότι η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας δεν έχει λάβει πίσω την περιούσια της και αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα κατόρθωσε να συγκεντρώσει από διαφόρους δωρητές ανα τον κόσμο άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ και αναστήλωσε περισσότερα από 60 ιερές μονές και ιερούς ναούς – πολιτιστικά μνημεία σε διάφορα σημεία της Αλβανίας. Μεταξύ των οποίων τις μονές Αγίου Γεωργίου Τσούκας, Αγίου Δημητρίου Κυπαρό, Γενέθλιο της Θεοτόκου Αρδενίτσα, Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σβερνέτς. Αγίου Νικολάου Τσέπου. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κακομιάς, Τίμιος Πρόδρομος Μοσχοπόλεως, Αγ. Ιωάννου Βλαδιμήρου Ελμπασάν κ.α. Και επιβλητικούς ναούς όπως Ελεούσα Πρεμετής, Αγ. Ταξιαρχών Αργυροκάστρου, Αγ. Νικολαου Γκράμποβο, Αγ. Παρασκευή Καβάγια, Αγ. Σπυρίδωνα Βερατίου, Αγ. Γεωργίου Λιμπόφσας, κ.α.

Σχετικά ντοκουμέντα έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένως στην εφημερίδα «Ngjallja» στα ημερολόγια (τοίχου) επι 22 χρόνια. Πληροφορίες και άλλα δημοσιεύματα είναι: «Lynette Hope, Resurrection. The Orthodox Autocephalous Church of Albania 1991-2003», «Restaurimi i Kishave Orthodhokse Monumente Kulture në Shqipëri. Tiranë 2005.” “Vepra ndërtuese e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë gjatë viteve 1992-2012. Volumi I. Tiranë 2012. “Vepra ndërtuese. Përzgjedhje e vëllimit II dhe III”. Tiranë 2014. “Vepra ndërtuese e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë gjatë viteve 1992-2012. Volumi II, Tiranë 2015» από τα μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, «Η Ανασύτασης, της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας».

Για την πραγματοποίηση του τεραστίου αυτού έργου δαπανήθηκαν άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία συγκεντρώθηκαν από δωρητές εκτός Αλβανίας.

Όσο για τα συγκεκριμένα παραδείγματα που ανεφέρθησαν, είναι απαραίτητες οι εξής διευκρινίσεις: ο ναός Αγίου Αθανασίου του Καραβαστά, που αναστυλώθηκε πολύ πιο νωρίς από το ενδιαφέρον του κ. Βουλευτού από το 1999 και δαπανήθηκαν από την Εκκλησία 54,830 USD. Στο Βουνό Χειμάρας έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη αναστήλωση στον ναό Αγίου Σπυρίδωνα με δαπάνη 130,000 USD κατά τα έτη 1998-1999˙ λόγο αδυναμίας διαφυλάξεως του χώρου από τις κρατικές αρχές καταστράφηκε πάλι. Το πρόγραμμα για την αναστήλωση του ναού του Μεσοποτάμου στους Αγ. Σαράντα μελετήθηκε από το Τεχνικό Γραφείο Αναστηλώσεων της Εκκλησίας. Πρέπει ακόμα να προστεθεί ότι η δυσκολία συγκεντρώσεως πόρων κατά τα δυο τελευταία έτη σχετίζεται με το γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες αναστυλώσεις της Εκκλησίας επιβαρύνθηκαν με φόρο 20% για εταιρίες που ανέλαβαν το έργο, γεγονός το οποίο αποθαρρύνει δωρητές.

Είναι περίεργο ότι η εξαιρετική αυτή προσφορά της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας όλα αυτά τα χρόνια για τον πολιτισμό αποσιωπάται και στην επίσημη ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

Ευτυχώς τα αναστυλωθέντα μνημεία με την επιβλητική τους παρουσία διαψεύδουν τις ανακριβείς πληροφορίες και τις άδικες αιτιάσεις κατά της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας απ΄ οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ