153 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός της πολλαπλής τρομοκρατικής επίθεσης που δέχθηκε χθες το βράδυ το Παρίσι.

Πίσω από την επίθεση που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ευρώπη και αναστάτωσε την υφήλιο, φαίνεται πως βρίσκεται το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» εκπρόσωποι του οποίου πανηγυρίζουν για την σφαγή στο Παρίσι.

Ακραία ισλαμιστικά στοιχεία που έχουν κηρύξει «ιερό πόλεμο» ενάντια σε όλους όσους δεν ασπάζονται τις ακραία απάνθρωπες αντιλήψεις τους, σκόρπισαν για μια ακόμη φορά τον θάνατο αλλά και τον τρόμο στην Ευρώπη, που τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ποτάμια των προσφύγων από τις περιοχές που ελέγχονται από τους μαυροφορεμένους φονταμενταλιστές.

«Κάπως έτσι άρχισε ο μεγάλος (Α παγκόσμιος ) πόλεμος. Αν η Ευρώπη αντιδράσει όπως πριν από 15 χρόνια ο Μπους, που κατέστρεψε ό,τι με κόπο δημιούργησαν με το διαθρησκειακό διάλογο οι νεώτεροι θεολόγοι, μερικές φορές κόντρα σε φανατικούς θρησκευάμενους, ακόμη και ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες, το μέλλον αναμένεται ζοφερό» σχολιάζει ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης, αναδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο την ιστορικότητα των στιγμών που ζει ο κόσμος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Τη βαθύτατη οδύνη του προς τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy εκφράζει σε συλλυπητήρια επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. “Είμαστε συγκλονισμένοι με την απάνθρωπη αυτή τρομοκρατική ενέργεια που συνιστά πλήγμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος  εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων της φίλης χώρας Γαλλίας και, καταλήγει στην επιστολή του, με την ευχή “να είναι τα τελευταία θύματα ενός παράλογου και αποτρόπαιου εγκλήματος που πλήττει πάνω απ᾽ όλα τα ιδανικά της δημοκρατίας”.


Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η δήλωση του μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου ο οποίος σημειώνει: Για άλλη μια φορά απόψε, άγριες βάρβαρες επιθέσεις αφαίρεσαν τις ζωές αθώων αδελφών, αυτή τη φορά στο Παρίσι. Αναπέμπουμε προσευχές προς τον Παντοδύναμο Θεό για όλους τους αδελφούς συμπεριλαμβανομένων των Ορθοδόξων Χριστιανών και του πνευματικού τους ηγέτη μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ για την ασφάλεια τους. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση όλων των θυμάτων-Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα αυτής της τελευταίας επίθεσης στην πολιτισμένη ανθρωπότητα. Ας προσευχηθούμε αυτή την Κυριακή ώστε ο Πρίγκιπας της ειρήνης να βασιλεύει στις καρδιές μας, έτσι ώστε να γίνουμε πρεσβευτές της ειρήνης και της ελπίδας στον πληγωμένο κόσμο μας».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε δήλωση της τονίζει πως «Ζούμε από την ανθρωπιά, την αγάπη προς τον πλησίον, από την χαρά στην κοινότητα. Πιστεύουμε στο δικαίωμα του καθενός να αναζητήσει την τύχη του και να την ζήσει, στον σεβασμό προς τον άλλο και στην ανοχή. Γνωρίζουμε ότι η δική μας ελεύθερη ζωή είναι πιο δυνατή από κάθε τρομοκρατία. Ας δώσουμε την απάντηση στους τρομοκράτες με το να ζούμε τις δικές μας αξίες με αυτοπεποίθηση. Και με το να ενισχύουμε αυτές τις αξίες για ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ».

Σε κάθε περίπτωση τα χθεσινά γεγονότα, κομμάτια μιας μεγάλης αλυσίδας παρόμοιων ειδεχθών πράξεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη της επικοινωνίας και της ενίσχυσης του διαθρησκειακούς διαλόγου ώστε οι μεγάλες πλειονότητες σε ολόκληρο τον κόσμο να θέσουμε στο περιθώριο τα ακραία αυτά στοιχεία που στο όνομα της αρρωστημένης, βάρβαρης και αιμοδιψούς θρησκοληψίας τους επιχειρούν να μετατρέψουν τον κόσμο σε ένα σκοτεινό τοπίο.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: