Εν πληθούση Εκκλησία έγινε το εσπέρας της 14ης Αυγούστου 2017, ο πανεπίσημος Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περικαλλή, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστεφή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, στο πλαίσιο του κοσμαγάπητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε.

Η βραδιά ήταν όλως εξαιρετική, διότι χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον Εφημέριο της Ενορίας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ο Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης και ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ διακόνησε ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός.

Το ψαλτήρι τίμησαν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες της Ενορίας με τους βοηθούς τους, υπό την έκτακτη διεύθυνση του εκ Ζακύνθου Πρωτοψάλτου Αθηνών κ. Παναγιώτου Κάνδηλα. Όλοι συνεισέφεραν το κατά δύναμιν και τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια απόδοση των ιερών εσπερίων της μεγάλης Εορτής.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Διονύσιος, με γλαφυρότητα και πειστικότητα, αναφέρθηκε σεβαστικά στο πανίερο πρόσωπο της Παναγίας, της ολοένα μεθισταμένης στον Ουρανό, πλάι στον Υιό Της, επισημαίνοντας την ξεχωριστή θέση, την οποία κατέχει Εκείνη ενώπιον του Θεού, αλλά και στην καρδιά όλων των ανθρωπίνων γενεών.

Κατά παλαιά παράδοση της Ενορίας, μετά την ευλόγηση των Άρτων και τα Απόστιχα, του Αρχιερέως και των Ιερέων φερόντων άπασα την στολή τους, λιτανεύτηκε το άπνουν “σώμα” της Παναγίας τρις εντός του Ναού, ψαλλομένης της γ΄ στάσεως των θεομητορικών Εγκωμίων: “Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσφέρομεν Παρθένε […] Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον […]” κλπ. Τέλος, κατά την ώρα του Απολυτικίου “Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας…”, κρουομένων των καμπανών του Καμπαναρίου και υπό τους ήχους των ζακυνθινοπρεπών πυροτεχνημάτων, το σεπτό “Σώμα” εναπετέθη στον Επιτάφιο, ο δε Αρχιερέας προσέφερε θυμίαμα, άνθη και μύρα, εκφράζοντας έτσι την τιμή και τον σεβασμό όλων στην εν τω τάφω Μητέρα του Θεού και της σύνολης ανθρωπότητας!

Φωτορεπορτάζ: Ιωάνης-Πορφύριος Καποδίστριας / Νυχθημερόν

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info