ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Αιχμές για λάθη που πληγώνουν την Εκκλησία από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

ORTHODOXIA. INFO | Σοφία Καρεκλά – Γιώργος Φερδής | Αιχμές για λάθη που πληγώνουν την Εκκλησία άφησε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στην Αθήνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Χωρίς να κατονομάζει σε ποιους αναφέρεται, ο κ. Χρυσόστομος διαχώρισε τα λάθη που αφορούν στο πρόσωπο ενός Προκαθημένου από αυτά που αφορούν στο σύνολο της Εκκλησίας. “Εάν κάνουμε κάποιο λάθος για έναν Προκαθήμενο, αν τον αδικήσουμε, επειδή εμείς είμεθα θνητοί, με τον θάνατό μας πεθαίνει και το λάθος. Αν κάνουμε λάθος για την Εκκλησία, επειδή είναι αθάνατη η Εκκλησία, δυστυχώς μένει και το λάθος αθάνατο. Και πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε λάθος για την Εκκλησία. Είναι αμαρτία από τον Θεό”, είπε συγκεκριμένα.

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών πραγματοποιήθηκε ύστερα από τις συναντήσεις που είχε ο κ. Χρυσόστομος με τους Πατριάρχες Σερβίας κ. Ειρηναίο και Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε πρόσφατα να συζητήσει το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας με άλλους Προκαθημένους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισήμανε ότι πάνω από τους ανθρώπους βρίσκεται πάντα το συμφέρον της Εκκλησίας. “Συνεχώς γνώμονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας και δεν πρέπει να δούμε τα πρόσωπα. Όποια και να είναι δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα η Εκκλησία. Και τα πρόσωπα είναι αγαπητοί φίλοι, τα αγαπούμε, τα σεβόμεθα. Θα δώσουμε τον καλόν εαυτόν μας στην υπηρεσία όλων, αλλά πρώτιστον η υπηρεσία στην Εκκλησία και ευελπιστώ ότι θα την υπηρετήσωμεν με όλην την δύναμιν την ψυχής μας να μην έχομε σχίσμα”, υποστήριξε.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι “η Εκκλησία έζησε στην πορεία της την αιωνόβιο πολλές τρικυμίες. Ελπίζω να μη ζήσει άλλη. Αρκετά θέματα, προβλήματα έχει η Εκκλησία και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και με θάρρος και με πίστη και με αισιοδοξία. Με αυτές τις προϋποθέσεις έχω αναλάβει αυτό το έργο. Δεν είναι εύκολο, αλλά κανείς όταν πιστεύει, βάλει τον σταυρό του και ζητήσει τη χάρη του Θεού δεν έχει παρά να φέρει εις πέρας το έργο, γιατί την Εκκλησία την αγαπά περισσότερο από εμάς ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Σωτήρας όλων, ο Χριστός. Με αυτές τις προϋποθέσεις ξεκινήσαμε, με αυτές ευελπιστώ ότι θα τελειώσουμε”.

Σοφά χαρακτήρισε τα λόγια του κ. Χρυσοστόμου ο κ. Ιερώνυμος, δηλώνοντας ότι “εναπόκειται τώρα όλοι μας, από τη θέση που είμαστε και διακονούμε, να δούμε το θέμα υπεύθυνα και όχι προσωπικά, ούτε να υποστηρίξουμε προσωπικά συμφέροντα αλλά το γενικότερο συμφέρον της Εκκλησίας και ιδιαίτερα την ενότητα”.

Η συνάντηση των δύο Αρχιεπισκόπων, που ολοκληρώθηκε πριν από ελάχιστα λεπτά, διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν και οι δύο Προκαθήμενοι το προσεχές διάστημα σχετικά με την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: