Δε, 15/07/24 | 20:27

Αιτωλίας Κοσμάς: “Μ. Παρασκευή, μέρα μάχης μεταξύ φωτός και σκότους”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε και φέτος η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως.

Στη δέηση που τελέσθηκε, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος στο σύντομο μήνυμά του προς τις αρχές του τόπου και τους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους, ανέφερε ότι η Μεγάλη Παρασκευή «είναι ημέρα της μάχης που έδωσε και της νίκης που εκέρδισε το φως κατά του σκότους, η αλήθεια κατά του ψεύδους, η αγάπη κατά του μίσους, η αγιότητα κατά της κακίας» και κάλεσε τους πιστούς να φέρουν στην καρδιά τους και τη ζωή τους, μέσω της λατρευτικής και μυστηριακής ζωής, τον Νικητή του Θανάτου, τον Κύριο και Θεό μας, Ιησού Χριστό.

Ολόκληρη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η αγιωτέρα, η πιο πένθιμη, αλλά και η πιο διδακτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος και όλου του ετησίου εορτολογίου.

Είναι ημέρα μεγάλου πένθους, αλλά και βαθείας κατανύξεως. Όμως είναι και ημέρα της μεγάλης μάχης, αλλά και της μεγάλης νίκης. Της μάχης που έδωσε και της νίκης που εκέρδισε το φως κατά του σκότους, η αλήθεια κατά του ψεύδους, η αγάπη κατά του μίσους, η αγιότητα κατά της κακίας.

Ζούμε και διαλαλούμε σήμερα τη μάχη και τη νίκη του Εσταυρωμένου, του Ταφέντος ως ανθρώπου, Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Αυτός είναι το φως το αληθινόν και το αιώνιον. Αυτός είναι η ζωή, η αλήθεια, η θεία αγάπη, η αληθινή σοφία και η αγιότης.

Όταν οι πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον επίγειο Παράδεισο της Εδέμ, είπε ο Θεός στον υποκινητή του κακού, τον διάβολο: «Αυτός, (ο Μεσσίας Χριστός) σου τηρήσει κεφαλήν και συ τηρήσεις αυτού πτέρναν». Ο Χριστός θα σου συντρίψη την κεφαλή, θα σου επιφέρει καίριο και θανατηφόρο πλήγμα κι εσύ θα του χτυπήσεις απλώς την φτέρνα.

Όσο και αν ήταν επώδυνος ο σταυρικός θάνατος για τον Χριστό μας, ήταν ένα απλούστατο τραύμα. Αφού ο Χριστός αναστήθηκε εκ των νεκρών, συνέτριψε το κράτος του διαβόλου, ελευθέρωσε τον άνθρωπο από την δουλεία του εχθρού και την κατάρα.

Από της δημιουργίας του ανθρώπου, ο διάβολος μισούσε και πολεμούσε τον άνθρωπο, όπως τον Αδάμ και ήθελε να τον κάνη δούλο του, αιχμάλωτο δικό του.

Τώρα όμως δεν πολέμησε άνθρωπο. Πολέμησε τον Θεάνθρωπο και θέλησε να τον θανατώση. Εκουσίως ο Κύριος δέχθηκε τον θάνατο. Απέθανε και ετάφη σαν κοινός άνθρωπος. Αυτός ο θάνατος όμως συνέτριψε την δύναμι του διαβόλου, κατήργησε τον θάνατο και χάρισε την σωτηρία, την ανάστασι, την αφθαρσία και την αιωνιότητα στον άνθρωπο.

Αυτή τη νίκη, τον θρίαμβο, την σωτηρία του ανθρώπου εορτάζουμε σήμερα. Πενθούμε για το φρικτό μαρτύριο του Κυρίου μας και για την ταφή Του. Τον ευχαριστούμε όμως, τον δοξάζουμε και τον υμνολογούμε για τη θυσία του, η οποία μας χάρισε ζωή, αφθαρσία, αιωνιότητα.

Αγαπητοί, ας προσέξουμε όμως. Η μάχη και η νίκη της Μεγάλης Παρασκευής δεν έληξαν. Ο ανθρωποκτόνος διάβολος, ο εχθρός του Χριστού είναι και άσπονδος εχθρός του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας Του και των μελών της Εκκλησίας, των πιστών χριστιανών.

Αγωνίζεται να πολεμήση την Εκκλησία με την απιστία, την πλάνη, την αίρεσι. Αγωνίζεται να νικήση να πάρη μαζί του και να κάνη υποχείριό του, με την αμαρτία, κάθε χριστιανό, όλους μας.

Εμείς θέλουμε να μας νικήση, ή να τον νικήσουμε; Θέλουμε να μας οδηγήσει στην απώλεια, ή στη ζωή και στη σωτηρία. Μη φοβώμαστε τις επιθέσεις του. Ο Νικητής του θανάτου, του Άδου, του διαβόλου, ο Χριστός μας παντοδύναμος θέλει να μας αναδείξη νικητάς, αρκεί να τον πιστέψουμε, να τον αγαπήσουμε, να τον ζητήσουμε, να τον κάνουμε οδηγό μας και βοηθό μας.

Σήμερα, λοιπόν, Μεγάλη Παρασκευή, ας θελήσουμε να τον φέρουμε στην καρδιά μας, στη ζωή μας, με την αληθινή λατρευτική και μυστηριακή ζωή.

Ο Χριστός μας «εξήλθε νικών και ίνα νικήσει».
Με το Χριστό θα γίνουμε νικηταί, άξιοί της λυτρώσεως, του αγιασμού και της αιωνίου χαράς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ