Μέσα σε ατμόσφαιρα μοναστηριακής κατάνυξης και ευπρέπειας, εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και πολιούχου του Σινά, στο ομώνυμο σιναϊτικο μετόχι στους Αμπελοκήπους.

Την παραμονή της εορτής στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος ο οποίος αναφέρθηκε στο συναξάρι της Αγίας. Πλαισιώθηκε από Σιναϊτες πατέρες.

Την κυριώνυμη ημέρα της Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο κ. Ιωσήφ με γλαφυρότητα ανέλυσε τροπάρια από την υμνολογία των κανόνων της Αγίας αναφερόμενος στα χαρίσματα της Αγίας την λαμπάδα της καθαρής καρδιάς και της σωματικής αγνείας. Και ακριβώς επειδή έχυσε το μαρτυρικό Της αίμα και θυσίασε την ζωή της έχει, όπως όλοι οι μάρτυρες, παρρησία προς τον Χριστό. Και αυτό είναι που πρέπει εμείς τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, να επικαλούμαστε σε κάθε μας αίτημα προς τον Κύριο. Ότι έχουμε να παρακαλέσουμε τον θεό, να μην πηγαίνουμε “μόνοι μας”. Να προστρέχουμε στον Θεό με συνηγόρους μας, τους αγίους μάρτυρες, για να αιτηθούν Εκείνοι για λογαριασμό μας, τα καλύτερα για την σωτηρία της ψυχής μας.

Έκλεισε λέοντας πως “το κεφάλαιο της κάθε εορτής είναι ο Χριστός. Οι Άγιοι είναι οι αφορμές να δοξάσουμε τον Χριστό. Για να πλησιάσουμε και να λατρέψουμε τον Χριστό ήρθαμε και το κάνουμε με την παρρησία της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης”.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος σε μικρή ηλικία μετέβη και εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, όπου εκάρη Μοναχός.

Ετικέτες: