ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Έντονες εκκλησιαστικές και διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου οι Προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καταβάλλονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα.
Με αφορμή το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή που ξεκινά από αύριο στην Αθήνα, τόσο οι δύο Πατριάρχες όσο και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη για πρώτη φορά μετά την διακοπή κοινωνίας με τα Ιεροσόλυμα που αποφάσισε η Αντιόχεια.
Η ελληνική κυβέρνηση η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμούν να παύσει η εκκλησιαστική σύγκρουση μεταξύ των δυο Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για όλο το χριστιανικό κόσμο στην περιοχή αλλά και εν όψει της Πανορθόδοξης Συνόδου του 2016.
Αντίστοιχη προσπάθεια είχε καταβάλει το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ το καλοκαίρι του 2013 επί υφυπουργού Κ. Τσιάρα. Τότε οι δυο πλευρές είχαν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα παρουσία εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Πολιτείας. Ωστόσο η συμφωνία δεν στάθηκε δυνατόν να αντέξει.
Αυτή την φορά η παρουσία των Πατριαρχών στην Αθήνα, θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να επανέλθει ο διάλογος και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής.
Λόγω της κρισιμότητας του θέματος καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει κάτι.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013 όταν η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο για το Κατάρ. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αντέδρασε άμεσα τονίζοντας στα Ιεροσόλυμα πως η κίνηση αυτή είναι αντικανονική αφού η περιοχή του Κατάρ ανήκει στην δική του δικαιοδοσία. Τα Ιεροσόλυμα απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει προβάλλοντας τα δικά τους επιχειρήματα.
Από τότε έως και σήμερα παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, τα δυο Πατριαρχεία όχι μόνο δεν έχουν βρει τη χρυσή τομή αλλά κλιμάκωσαν την σύγκρουση φθάνοντας στο έσχατο σημείο, την διακοπή Κοινωνίας μεταξύ τους.
Μάλιστα στην πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν παρέστη επικαλούμενος λόγους υγείας κάνοντας αρκετούς να μιλούν για «διπλωματική ασθένεια» ενώ η αντιπροσωπεία του αρνήθηκε τη τελευταία στιγμή να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κατάρ, το οποίο αποτελεί το «μήλον της έριδος» υπάρχει μόλις μια ενορία η οποία εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες ξένων εργαζόμενων στη χώρα και διπλωματικών στελεχών αφού στο συγκεκριμένο κράτος υπάρχει ελάχιστος εως και καθόλου γηγενής ορθόδοξος πληθυσμός.