Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 | 8:37

Αθήνα: Συνοδική θ. λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Με συνοδική θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Αθηνών τίμησε η Εκκλησία της Ελλάδος την Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και εκπροσώπων των πολιτειακών, των πολιτικών και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Στο συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ συμμετείχαν και κληρικοί προερχόμενοι από άλλες χώρες.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης, Ιουστίνος, επισημαίνοντας την ανάγκη προβληματισμού σχετικά με το μέλλον και τα πρότυπα της κοινωνίας. “Καιρός να προβληματιστούμε όλοι μας για το ποιον άνθρωπο προτείνουμε ως πρότυπο της κοινωνίας μας, τον Υπεράνθρωπο του Νίτσε, τον μοναχικό του Καμύ, τον απελπισμένο του Σαρτρ ή τον Θεάνθρωπο Ιησού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιουστίνος.

“Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε σε έναν κόσμο που δημιουργεί πρόσφυγες;”

Κάνοντας λόγο για την αξία του ανθρώπου στη θεολογική διδασκαλία, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης εξήγησε ότι “ο άνθρωπος δεν είναι μια απλή βιολογική μονάδα για την ορθόδοξη διδασκαλία. Ο άνθρωπος ειναι ύπαρξη ελεύθερη που πλάστηκε με πολλή αγάπη από τον Θεό. Ο Θεός σαρκώθηκε, έπαθε και αναστήθηκε για τον άνθρωπο. Οι απόψεις αυτές ακούγονται πολλές φορές παρωχημένες και ανούσιες, και δεν χωρούν στη μετανεωτερική κοινωνία η οποία ζει χωρίς Θεό. Πόσο, όμως, είμαστε ευτυχισμένοι σε έναν τέτοιο κόσμο που δημιουργεί πρόσφυγες για να χρησιμοποιηθούν προς όφελος κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, που η δημοκρατία μεταβάλλεται σε ενός ανδρός αρχή, που θεοποιείται το εγώ, που υποθάλπονται οι αυτοκτονίες και οι εκτρώσεις, που εξαθλιώνεται η ανθρώπινη ύπαρξη, που συντηρείται η παρανομία”.

“Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία”

Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης μίλησε, ακόμη, για τη σημασία του έργου και των αγώνων των Πατέρων κατά τις Οικουμενικές Συνόδους. “Οι Πατέρες δεν αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν τον Χριστό. Ο Χριστός δεν έχει ανάγκη από υπερασπιστές. Οι αγώνες των Πατέρων για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση της ευαγγελικής αλήθειας αποσκοπούσαν στην υπέρασπιση της δυνατότητας του ανθρώπου να σωθεί δια της αληθούς πίστης”, είπε ο κ. Ιουστίνος, προσθέτοντας ότι “εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία. Η Εκκλησία είναι η κιβωτός της σωτηρίας και μόνο μέσα σε αυτήν σώζεται ο άνθρωπος”.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης τόνισε ότι “η Εκκλησία μας θα συνεχίσει να σκορπά αλήθεια, αγάπη και ζωή σε κάθε χρονική στιγμή, σε κάθε κοινωνία ανθρώπων γιατί αυτή είναι η αποστολή της”.

Πριν την απόλυση, πραγματοποιήθηκε εντός του ναού λιτάνευση των εικόνων σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ΄και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης / eurokinissi

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ