Αφιερώματα

Το ξέρατε ότι η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου θεωρείται Αγία;

Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές Αγίες του Χριστιανισμού. Πρόκειται για την Αγία Πρόκλα την οποία τιμά η Εκκλησία κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου. Τί το διαφορετικό όμως έχει αυτή η γυναίκα; Ήταν η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, του Ρωμαίου ηγεμόνα επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Η Αγία Πρόκλα στην ορθόδοξη εικονογραφία
Η Αγία Πρόκλα στην ορθόδοξη εικονογραφία

Στο 27ο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου ανάμεσα στις σκηνές της δίκης του Ιησού γίνεται αναφορά και στην σύζυγο του Ποντίου Πιλάτου η οποία λίγο πριν εκείνος νήψει τας χείρας του, του έστειλε μήνυμα για ένα όνειρο που είδε. «Καθημένου δὲ αὐτοῦ ἐπὶ τοῦ βήματος ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνὴ αὐτοῦ λέγουσα· Μηδὲν σοὶ καὶ τῷ δικαίῳ ἐκείνῳ· πολλὰ γὰρ ἔπαθον σήμερον κατ’ ὄναρ δι’ αὐτόν» γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος.

Όπως θα λέγαμε στα νέα ελληνικά «Όπως εκείνος καθόταν στη δικαστική του έδρα, η γυναίκα του, του έστειλε με κάποιον ετούτο το μήνυμα: ΄΄Μην κάνεις κάτι εναντίον αυτού του αθώου, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκα απόψε στ’ όνειρό μου εξαιτίας του΄΄»

Σύμφωνα με την παράδοση η γυναίκα εκείνη είχε δει στο όνειρο της έναν άγγελο ο οποίος της είχε αποκαλύψει πως ο Ιησούς ήταν αθώος.

Ελάχιστα είναι γνωστά σήμερα για την ζωή της Αγίας Πρόκλας ειδικά μετά την Σταύρωση του Ιησού. Το βέβαιο είναι πως ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και έλαβε το όνομα Πρόκλα. Πριν, ονομαζόταν Κλαυδία.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη ζωή και το τέλος της. Κάποιες πηγές την εμφανίζουν ως πιστή χριστιανή η οποία εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν οτι μαρτύρησε για την πίστη της.

Στο συναξάριο της 27ης του Οκτωβρίου αναφέρεται:

Τὴ αὐτὴ ἡµέρα, Μνήµη τῆς Ἁγίας Πρόκλης, συζύγου τοῦ Πιλάτου.

Στίχοι
· Ἐχει παρεστώσάν σε, Πρόκλα ∆εσπότης,
· Ὁ Πιλάτω πρὶν σῶ παραστὰς συζύγω.

Το όραμα της συζυγου του Ποντίου Πιλάτου όπως το εμπνεύστηκε ο Alphonse François
Το όραμα της συζυγου του Ποντίου Πιλάτου όπως το εμπνεύστηκε ο Alphonse François

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Όταν τα αντίγραφα ιστορικών εικόνων πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα… φωτοτυπίας

Το αφιέρωμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Μεγάλη Παναγία Θηβών

Σπύρος Παπαγεωργίου

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ: Το στολίδι της Μακεδονίας

Ανδρέας Λουδάρος

Η Μονεμβασιά τιμά την πολιούχο της Παναγία Χρυσαφίτισσα

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η συμβολή της Εκκλησίας στην Παιδεία του Γένους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Γραφείο Ρεπορτάζ

Το μοναστήρι που αγαπούν οι πράκτορες της KGB

Αναδημοσίευση