Των Ανδρέα Λουδάρου – Σοφίας Καρεκλά / Φωτογραφίες: Βαγγέλης Βασιλείου

Χιλιάδες πιστοί απ’ ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής υποδέχθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας που για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια μεταφέρθηκε σε ορθόδοξη χώρα.

Λίγο μετά τις 18:00, αυτοκινητοπομπή που μετέφερε το ιερό λείψανο από το αεροδρόμιο έφθασε στα όρια του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, όπου ο μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υποδέχθηκε το ιερό σκήνωμα. Αξιωματικοί του Πυροβολικού παρέλαβαν το ιερό σκήνωμα από τα χέρια των κληρικών και το τοποθέτησαν σε επιτάφιο ο οποίος βρισκόταν πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου.

Κατά τη διάρκεια της λιτανευτικής πομπής, οι πιστοί έραιναν το ιερό λείψανο με λουλούδια ενώ ένοπλα τιμητικά αγήματα του Στρατού απέδιδαν τιμές στην προστάτιδα του Πυροβολικού.

Τέσσερις επίσκοποι, οι Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, Μεθώνης κ. Κλήμης και Χριστουπόλεως κ. Προκόπιος, συνόδευαν το ιερό λείψανο περιμετρικά του κιλλίβαντα κρατώντας στα χέρια τους κόκκινες συμβολικές κορδέλες. Στην πρώτη ήταν χαραγμένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας, στη δεύτερη τα σύμβολα της Αποστολικής Διακονίας, στην τρίτη ο δικέφαλος αετός της Βασιλεύουσας απ’ όπου έφυγε πριν από 1000 χρόνια το ιερό σκήνωμα και στην τέταρτη ο λέων της Βενετίας όπου φυλάσσεται.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πραγματοποιείται τέτοιας έκτασης υποδοχή ιερού λειψάνου στην Αθήνα.

Στην είσοδο των εγκαταστάσεων του ιερού προσκυνήματος της Αγίας Βαρβάρας, της Αποστολικής Διακονίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε το ιερό λείψανο το οποίο μεταφέρθηκε εντός του ναού από οκτώ αξιωματικούς του Πυροβολικού, παρουσία του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, του υπουργού Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού κ. Μιχάλη Κωσταράκου, ξένων Διπλωματών από Ορθόδοξες χώρες και άλλων επισήμων.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

«Χαιρόμαστε σήμερα και εορτάζουμε, διότι το πρόσωπο της Αγίας Βαρβάρας μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι μια ανθρώπινη οργάνωση, ούτε ένας χώρος όπου ικανοποιούνται οι ψυχολογικές και συναισθηματικές μας ανάγκες, αλλά το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού, το πεπληρωμένο από τις ενέργειες του Παναγίου Πνεύματος. Εκκλησία είναι η ευχαριστιακή κοινότητα, ο Ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος είναι η απαρχή και το πλήρωμα του Σώματος της Εκκλησίας», επεσήμανε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος που τόνισε οτι «Η Εκκλησία του Χριστού καυχάται δίκαια σήμερα, διότι υποδέχεται με πνευματική χαρά το ιερό λείψανο της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, την οποία ο Χριστιανικός λαός τιμά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε πως «Το δίδαγμα του βίου και του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας είναι ότι ο Θεός είναι η ελευθερία του ανθρώπου. Το πρόσωπο δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατά την θεική ωραιότητα, και για τον λόγο αυτο δύναται να μετατρέψη τον κόσμο. Η παρουσία της Εκκλησίας και η μαρτυρία της ελευθερώνουν τον κόσμο από την μοίρα, για να του δώσουν διέξοδο προς τις δυνάμεις και τους καρπούς του Πνεύματος».

Νωρίτερα, κατά την προσφώνησή του, ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του προσκυνήματος, αναφερόμενος στη σημασία της προσκύνησης των ιερών λειψάνων, αναρωτήθηκε «…τι απομένει αν βγάλουμε από τη μέση τον άνθρωπο; Αν απαρνηθούμε την ευχαριστιακή μνήμη της Εκκλησίας και της ιστορίας; Θα το παραδεχθούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι της κληρονομιάς μας και άποικοι του κόσμου, αντί για πολίτες του;».

Για να συμπληρώσει πως «Δεν γυρεύουμε μήτε το σταμάτημα, μήτε την οπισθοδρόμηση. Γυρεύουμε την καρδιά, το νού, την ευαισθησία, τη λεπτότητα και το κουράγιο των ανθρώπων να προχωρούν εμπρός και να αγωνίζονται. Να ελπίζουν και να προσδοκούν».

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο επίσκοπος κ. Αγαθάγγελος είπε πως «Σήμερα, που προεξάρχετε στη λειτουργική αυτή σύναξη, έρχεται στο νού μου κάτι από την αρχαία μας ιστορία. Όταν ο Αριστοτέλης ρώτησε τον Μέγα Αλέξανδρο: «το μάλαμα και τον πλούτο οπού επήρε από όλο τον κόσμο, που τον έχει;», εκείνος αποκρίθηκε: «οι αγαπημένοι μου σύντροφοι και ο λαός. Αυτοί μου έδωσαν το πολυτιμότερο που έχω». Και αυτό τον λαό, τον Ελληνικό λαό, δείχνετε και σήμερα πόσο τον αγαπάτε. Γι’ αυτό από καρδίας Σας ευχαριστώ και ταπεινά προσεύχομαι στον Άγιο Θεό να Σας έχει καλά!».

Σήμερα στις 21:00 ξεκινούν οι λατρευτικές συνάξεις προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας. Η πρώτη αγρυπνία θα τελεσθεί από τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας την οποία θα μεταδώσει ζωντανά το www.orthodoxia.info θα ψάλλει ο βυζαντινός χορός της ιεράς μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: