Η ιεροψαλτική κοινότητα θρηνεί τον χαμό του αγαπητού σε όλους Πρωτοψάλτη, Δημητρίου Χούπα. Ο Δημήτριος Χούπας ήταν Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Γεννήθηκε στη Βράχα Ευρυτανίας.

Από την παιδική ηλικία γαλουχήθηκε με τη μαγεία της Βυζαντινής Μουσικής και με την λεπτεπίλεπτη Μουσική Τέχνη της Ιεροψαλτικής. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τους μεγάλους διδασκάλους της βυζαντινής μουσικής : Περιστέρη, Μαργαζιώτη και τον Ακαδημαϊκό Μενέλαο Παλάντιο. Παράλληλα στο Εθνικό Ωδείο σπούδασε πιάνο και κλασσικό τραγούδι.

Αργότερα πλούτισε και επέκτεινε τις γνώσεις του μελετώντας μουσικά κείμενα παλαιότερων και νεότερων φημισμένων πρωτοψαλτών όπως των Αθανασίου Καραμάνη, Θρασυβούλου Στανίτσα, Χαριλάου Ταλιαδώρου κ.α. διαμορφώνοντας έτσι μια πολυσύνθετη μουσική προσωπικότητα, κύρια προς την κατεύθυνση του Υμνωδού της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Διετέλεσε πρωτοψάλτης σε πολλούς ιερούς ναούς των Αθηνών και στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη επι 14 έτη (1989 εως 2003) οπου και εξέδωσε για να τιμήσει τους Αγίους της Μονής , δίσκο ακτίνας με ύμνους του εσπερινού των αγίων. Η εργασία αυτή επαινέθηκη ανεπιφύλακτα από την Ηγεσία της Εκκλησίας μας και όχι μόνον.

Από το 1973 υπήρξε στέλεχος (τενόρος) και μουσικός εκπαιδευτής της ιστορικής Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας και συμμετείχε σε περισσότερες από 200 συναυλίες της ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τη χορωδία αυτή περιόδευσε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και συμμετείχε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς απ΄όπου αποκόμισε επαίνους και διεθνή έπαθλα που κοσμούν σήμερα την καλλιτεχνική του προθήκη. Στη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε υπηρεσίες επί 25 συναπτά έτη και απολάμβανε της μεγάλης εμπιστοσύνης και ευαρέσκειας των επιτελών της. Στη συνέχεια από το 1986, διετέλεσε μέλος και στέλεχος του μικρού φωνητικού συνόλου « ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ » η οποία είχε μουσική αναφορά στην Πολυφωνία της Αναγέννησης.

Με το συγκρότημα αυτό, περιόδευσε τις χώρες Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν, και Χονκ Κόνγκ με θριαμβευτικές εμφανίσεις με ελληνικό και ξένο ρεπερτόρριο. Είναι άξιο αναφοράς ότι στην Ιαπωνία απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης «Takaratska» για τη συμμετοχή του στο μουσικό διαγωνισμό. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών, του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ρόδου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Όπερας της Κύπρου.

Ο Δημήτρης Χούπας αποτέλεσε ένα σημαντικό κύτταρο στο μουσικό γίγνεσθαι του τόπου μας με υποδειγματική έφεση στην καλλιέπεια της ανωτάτης των Καλών Τεχνών. Παράλληλα, ήταν ένα άτομο ιδιαίτερα επιτυχημένο στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα και απολάμβανε της αναγνώρισης και απεριόριστης εκτίμησης τόσο των πολιτιστικών, όσο και των θρησκευτικών Ταγών της Χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του δοκιμάστηκε με καρδιολογικά επεισόδια και επεμβάσεις, τα οποία ωστόσο ξεπέρασε. Κατέληξε την Τρίτη ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε μια εβδομάδα πριν.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου από το Κοιμητήριο Ζωγράφου στις 13:30.

Ετικέτες: