Με έξωση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού Παναγίας Ελευθερώτριας στον Κοκκιναρά της Κηφισιάς, κορυφώθηκε η δικαστική διαμάχη του ναού, με το ομώνυμο σωματείο.

Στον γνωστό ναό – προσκύνημα στην Κηφισιά τα τελευταία χρόνια εκκλησιαστικό συμβούλιο και σωματείο βρίσκονται σε συνεχείς δικαστικές διαμάχες για τον έλεγχο της σημαντικής περιουσίας. Μετά από απόφαση του Εφετείου Αθηνών που επικύρωσε αντίστοιχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κέρδισε το σωματείο, ότι αντικείμενα του εκκλησιαστικού συμβουλίου υπήρχαν εκεί… μεταφέρθηκαν εκτός. Όπως είπε στο «Ορθοδοξία info» εκπρόσωπος του Σωματείου, στον χώρο αυτό θα φιλοξενηθούν ορφανά.

Το σωματείο ιδρύθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να κατασκευαστεί ο ναός της Παναγίας της Ελευθερώτριας καθώς και ένα ορφανοτροφείο. Μετά την κατασκευή του ναού και του ορφανοτροφείου, το σωματείο συνέχισε να λειτουργεί ελέγχοντας το σύνολο της περιουσίας που είχαν δωρίσει οι πιστοί ενώ μόνο ο ναός διοικείται από την τοπική Μητρόπολη.

Το 2012 το εκκλησιαστικό συμβούλιο διεκδίκησε την κυριότητα του συνόλου της περιουσίας προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη η οποία όμως αποφάσισε υπέρ του σωματείου.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί προσφυγή αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, ωστόσο με βάση την απόφαση του Εφετείου το σωματείο προχώρησε στην έξωση του ναού από τους χώρους του αφού σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του, το εκκλησιαστικό συμβούλιο είχε υπογράψει χρησιδάνειο.

Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες της έξωσης του εκκλησιαστικού συμβουλίου από την διοίκηση του σωματείου που δημιουργήθηκε για να ιδρύσει το ναό, προκαλούν σκέψεις όσο νόμιμη κι αν είναι η βάση τους.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: