Δεκαπενταύγουστος. Ημέρα της Παναγίας. Όλοι οι ορθόδοξοι ανά την κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ήδη οι ναοί και κυρίως οι πανηγυρίζοντες, έχουν ετοιμαστεί και στολιστεί για να εορτάσουν, αρχής γενομένης από τον εσπερινό όπου θα ακουστεί στα ιδιόμελα ο στίχος “Ὢ τοῦ παραδόξου θαύματος! ἡ πηγὴ τῆς ζωῆς, ἐν μνημείῳ τίθεται, καὶ κλῖμαξ πρὸς οὐρανόν, ὁ τάφος γίνεται”.

Κατά την σημερινή μας επίσκεψη σε ναούς του λεκανοπεδίου, ήδη ετοίμαζαν τους επιταφίους που θα υποδεχθούν αυτό το “θεοδόχον καὶ ἀκραιφνέστατον σῶμα” που θα προπέμψει “σύμπας ὁ θεῖος τῶν Ἀποστόλων χορός”. Στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας καθώς στόλιζαν το κουβούκλιο, προσέξαμε πως το “σώμα” που ήταν ενταφιασμένο εντός του, δεν ήταν το κλασσικό ξύλινο σωμά της κεκοιμημένης Παναγίας. Παρατηρήσαμε ένα κεντητό σώμα με στολισμένη την Παναγία, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που σίγουρα παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του ναού, π. Παντελεήμονας Παπασυννεφάκης, την συγκεκριμένη Παναγία την βρήκε σε αποθήκη του ναού, σε ντουλάπι με παλιά κειμήλια και λειτουργικά αντικείμενα που ήρθαν όπως τα περισσότερα από την Μ. Ασία. Αφού συντηρηθηκε και ευπρεπίστηκε, τοποθετήθηκε προς προσκύνηση φέτος για πρώτη φορά. Ο ναός, που ως γνωστόν φυλλάσει την περίπυστο εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας από τα Βουρλά της Μ. Ασίας, ένα από τα μεγαλύτερα κειμήλια της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, ζωντανεύει άλλο έναν “θησαυρό” που ήταν κρυμμένος ή ξεχασμένος στα αζήτητα. Τον επιτάφιο της Κυρίας Θεοτόκου που συμβολίζει την δική μας Ανάσταση καθώς, “ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε.”

Ετικέτες: