“Έκφραση της συνέργειας μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας” χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κ. Ιερώνυμος, που ήταν παρών στην έναρξη των εξ αποστάσεως προγραμμάτων του ΙΠΕ, τόνισε τη δεκαετή παρουσία του ιδρύματος, τα προγράμματα του οποίου έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10.000 κληρικοί και λαϊκοί.

Στην αρχή αυτής της δεκαετούς πορείας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνομιλία του με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο οποίος ήταν εισηγητής σε ένα από τα δέκα τμήματα που ξεκίνησαν εχθές.

Τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε, που αξιοποιούν πλέον τις νέες τεχνολογίες ώστε να προσφέρουν στην Εκκλησία ένα πρόσθετο εργαλείο για την κάλυψη των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών, έχουν συναντήσει εξαιρετική ανταπόκριση καθώς, όπως ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμος ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, εντός του Ιουνίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν 37, άνευ καταβολής διδάκτρων, επιμορφωτικά προγράμματα με 640 συμμετοχές από όλη την επικράτεια της χώρας, στα οποία δίνεται έμφαση σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (παιδιών και εφήβων, οικογενειακού βίου, ενδοοικογενειακής βίας, κλπ) και κατανέμονται στις ακόλουθες πέντε Θεματικές Ενότητες:

Α) Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης

Β) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους

Γ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστικη υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων

Δ) Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου

Ε) Θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση».

Στα επιμορφωτικά προγράμματα θα διδάξουν 80 εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων είναι κληρικοί με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, όπως επίσης πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ειδικοί αυξημένου κύρους. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό και σχετική ανά αντικείμενο βιβλιογραφία για την εκπόνηση της τελικής εργασίας τους, η οποία οδηγεί στη χορήγηση Βεβαίωσης Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης και, ως προς τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, στη μοριοδότηση με βάση το καθεστώς (ΦΕΚ Β’ 1657/2020) μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Εκτός από τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προβλέπεται η σταδιακή συνέχιση και των διά ζώσης προγραμμάτων που προσφέρει το Ι.Π.Ε., τηρώντας βεβαίως τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η πολιτεία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: