Για την καλύτερη προετοιμασία όλων των Στελεχών της επικείμενης Κατασκηνωτικής περιόδου 2015, το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέματα παιδαγωγικά, θεολογικά, ψυχολογίας της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κ.ά.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ομαδάρχες, ομαδάρχισσες και στελέχη του επιτελείου, που διακονούν το πολύ σπουδαίο αυτό έργο.

Το πρόγραμμα των σεμιναριακών συναντήσεων άρχισε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, με πρώτο εισηγητή τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, υπεύθυνο νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος, με θέμα “Σκοποί και στόχοι της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης- Η καθοριστική συμβολή του Ομαδάρχη”.

Οι δέκα σεμιναριακές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

Η λειτουργία της Κατασκήνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας- διά των τιμίων ευχών και της εμπνευσμένης πνευματικής καθοδηγήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου- τα τελευταία δύο χρόνια (καλοκαίρι 2013- καλοκαίρι 2014) κατέδειξε τη μεγάλη αλήθεια ότι τα οφέλη από την εκκλησιαστική Κατασκήνωση είναι πολλά και ουσιαστικά.

Η πνευματική προσφορά της στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική για τη ζωή τους, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία τους, αφού τα εφόδια που παίρνουν, η κοινωνικοποίηση, η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών, οι αλησμόνητες στιγμές που ζουν και η συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μένουν ανεξίτηλες στην καρδιά τους.

Έχει ειπωθεί -και σωστά κατά τη γνώμη μας- ότι τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά στην Κατασκήνωση είναι συνήθως πολύ περισσότερα από τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά σε όλη την κατηχητική χρονιά! Και τούτο διότι η κατασκήνωση δίνει τη δυνατότητα να βιωθούν εμπειρικά οι αλήθειες της χριστιανικής πίστεως, ενώ παράλληλα τα παιδιά προετοιμάζονται και ασκούνται για να ενταχθούν στην κοινωνία, χωρίς να θεωρούν περιττή την πνευματική τους καλλιέργεια.

Σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους, που λειτούργησαν μέχρι σήμερα, καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε το ημερήσιο πρόγραμμα όχι μόνο να βοηθήσει ουσιαστικά στην καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των διακοπών, αλλά και να συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός υπεύθυνου προσωπικού προγράμματος για όλο τον χρόνο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, λατρευτικές ευκαιρίες, επαφή με το ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, γνωριμία των παιδιών με τις αλήθειες της πίστης μας, πολιτιστικά δρώμενα, αθλητικές δραστηριότητες, διατροφολόγιο κατάλληλο για τις ηλικίες των παιδιών, πολλαπλές ευκαιρίες στα παιδιά για κοινωνικοποίηση, δημιουργία, διάλογο, ανάπτυξη της προσωπικότητας, δημιουργία άρρηκτων δεσμών φιλίας μεταξύ των παιδιών αλλά και των Στελεχών.

Η Κατασκήνωση επιπλέον συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επίτευξη της ενότητας στον εκκλησιαστικό χώρο, και μάλιστα στον αχανή γεωγραφικά χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους φρονούμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στο έργο αυτό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις κατασκηνώσεις περιόδους του 2015!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι στην Κατασκήνωσή μας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ως Στελέχη νέοι και νέες, φοιτητές και νέοι επιστήμονες, που με διάθεση ψυχής και αυταπάρνηση διακονούν το πολύ σπουδαίο αυτό έργο. Πολλά από τα Στελέχη της Κατασκήνωσης είναι Κατηχητές/Κατηχήτριες στις ενορίες μας.

Είναι όμως απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη σοβαρής επιμόρφωσής των. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και για την καλύτερη προετοιμασία όλων των Στελεχών της επικείμενης Κατασκηνωτικής περιόδου 2015, το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέματα παιδαγωγικά, θεολογικά, ψυχολογίας της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κ.ά.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: