Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, με την όξυνση της οικονομικής κρίσης, τα περισσότερα νοικοκυριά βίωσαν δυσκολίες, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό.

Το σίγουρο είναι πως η οικονομική αυτή δυσκολία έκανε πολλες οικογένειες να αναθεωρήσουν κάποιες από τις ανάγκες του, ακόμα και αν πρόκειται για τις βασικές.

Η ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Καλαμαριάς (Βότση) δείχνει με τον δικό της σύγχρονο τρόπο πως η Εκκλησία στέκεται αρωγός, ώστε ο άνθρωπος να μην χάσει την πίστη και την ελπίδα του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Με μια μεγάλη γκάμα δράσεων, ο π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης και οι συνεργάτες του προσπαθούν να ανακουφίσουν κάθε άνθρωπο που θα προστρέξει για βοήθεια στον ναό.

Τράπεζα αγάπης, συσσίτιο και κέντρο ιματισμού είναι μερικες από τις καθημερινές δραστηριότητες της ενορίας για να μην μείνει κανείς νηστικός. “Στην ενορία μας δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποιος νηστικός”, λέει ο π. Θεόδωρος στον Βαγγέλη Στολάκη και το makthes.gr.

Συμπαραστάτριές του στη διακονία αυτή είναι οι εθελόντριες που καθημερινά ετοιμάζουν φαγητό σε πακέτο προκειμενου να φτάσει στους δικαιούχους, καθώς, όπως αναφέρει ο π. Θεόδωρος, “διαχειριζόμαστε φαγητό συνολικής ποσότητας τριών τόνων τον μήνα”.

Επίσης, σε συνεννοήση με σχολεία της περιοχής, η ενορία προσφέρει ψωμί και τυρόπιτες, εξασφαλιζοντας το κολατσιό σε παιδιά άπορων οικογενειών.

Δεν είναι όμως μόνη ανθρώπινη ανάγκη η σίτιση. Είναι και η συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις ο π. Θεόδωρος τελεί το μυστήριο του γάμου εντελώς δωρεάν. «Τα έξοδα δεν είναι πολλά για το μυστήριο. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να τελεστούν περισσότεροι θρησκευτικοί γάμοι παρέχουμε τέτοιες διευκολύνσεις», σχολιάζει.

Μάλιστα, προσφέρει μέχρι και… νυφικό σε περίπτωση που μέλλουσες νύφες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν δικό τους. «Η παροχή αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της δράσης του Ιερού Ναού αλλά και της προσφοράς των ενοριτών μας», τονίζει ο π. Θεόδωρος που αναφέρει πως «η αγάπη και η προσφορά των ενοριτών μας είναι εφευρετική», μιλώντας για την προσφορά του νυφικού από ενορίτισσα.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά ο ναός χρησιμοποιεί ως σύγχρονο άμβωνα τα μέσα κοινωνικής διακτύωσης ενώ, όπως λέει, καλεί τους νέους να κάνουν follow στο Instagram.

Ετικέτες: