Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 6:38

« Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο άγιος των πονεμένων και των αμαρτωλών»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου η ιερά μνήμη του Οικουμενικού και ιδιαιτέρως λαοφιλούς Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στην καρδιά της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πλαισιούμενος από είκοσι ιερείς και τους διακόνους του, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου – Υπάτης, Στυλίδος – Πελασγίας και Θερμοπυλών & Ροδίτσης. Επίσης παρέστη πλήθος ευσεβών πιστών κάθε ηλικίας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί είχαν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό, δείχνοντας την ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη τους προς τον μεγάλο Άγιο της εποχής μας.

Τους ύμνους του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας απέδωσαν θαυμάσια δύο Βυζαντινοί χοροί, αποτελούμενοι από καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος « Γερμανός ο Μελωδός», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού αυτής κ. Ανδρέου Ιωακείμ, εκ του δεξιού αναλογίου και του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας κ. Αναργύρου Βλάχου, εκ του αριστερού αναλογίου.

Ιδιαίτερη ευλογία δε αποτέλεσε, ότι κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών το επανωφόριο του Αγίου, το οποίο έδωκε ο ίδιος στον Ποιμενάρχη μας σε μια από τις πολλές συναντήσεις τους στο Άγιον όρος.

Την λαμπρή Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά και χιλιάδες ακόμη πιστοί, όπου γης, μέσω του τηλεοπτικού «Σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδος», το οποίο μετέδιδε απευθείας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ταπεινό, πράο και γλυκή μοναχό, αλλά μεγάλο πλέον οικουμενικό, Άγιο Παΐσιο, ο οποίος με τον λόγο και την προσευχή του ανέπαυε κάθε κουρασμένη και ταλαιπωρημένη ψυχή.

Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε τα εξής:

«Κάθε εποχή, αγαπητοί μου αδελφοί, αναδεικνύει Αγίους γιατί η Εκκλησία μας είναι κήπος ευωδιαστός και εύφορος που συνεχώς καρποφορεί. Από μικρό παιδί αναρωτιόμουν πως είναι οι Άγιοι και ιδού, είχα την ευλογία να γνωρίσω τον Άγιο Παΐσιο και να συνδεθώ μαζί του πνευματικά για 22 ολόκληρα χρόνια.

Ο Όσιος Παϊσιος κατάφερε να αγιάσει μιμούμενος τους Αγίους και μάλιστα πολλούς από αυτούς υπερέβει σε αγιότητα. Είχε νουν Χριστού και ο λόγος του είναι σαν το πηδάλιο της Εκκλησίας. Παρακινούσε τους επισκέπτες του, λέγοντας τους, ότι για να αποκτήσει κανείς πνευματικότητα πρέπει πρώτα να αποκτήσει φιλότιμο απέναντι στο θεό και στους ανθρώπους. «Είναι μεγάλη αρετή για την ψυχή του ανθρώπου το φιλότιμο», έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο π. Παΐσιος μετά τον Χριστό, αγάπησε ιδιαίτερα τους πονεμένους και αμαρτωλούς ανθρώπους και με ευγένεια, απλότητα και αγάπη τους εδρόσιζε και τους ανέπαυε και πάντοτε νουθετούσε τους ανθρώπους να εκφράζονται με τέτοια αγάπη.

Με προφητικά λόγια αναφερόταν στην σημερινή χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας, για την οποία έλεγε: « Θα έρθει καιρός που οι άρχοντες του κόσμου θα νομιμοποιήσουν την αμαρτία και θα επικρατήσει η αθεΐα», και προέτρεπε, «μην φοβηθείτε, αλλά να μείνετε αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη. Ο Θεός και η Παναγία προστατεύουν σκανδαλωδώς την Ελλάδα».

Είναι μεγάλη ευλογία αδελφοί μου για την Μητρόπολή μας, διότι ο π. Παΐσιος έζησε στην πόλη της Μακρακώμης ως στρατιώτης, απ’ όπου πήρε και το απολυτήριό του και εκεί με την χάρη του Θεού ανεγείρουμε Ναό προς τιμήν του.

Κλείνοντας ο Ποιμενάρχης μας τον λόγο του για τον Άγιο Παΐσιο ευχήθηκε:

«Η ευλογία του Οσίου Παϊσίου να μας επισκιάζει και η Χάρη του να μας ενισχύει και να μας ενδυναμώνει στην κατά Χριστόν ζωή.»

Επίσης ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδος, κ. Γεώργιο Σιμόπουλο και τους συνεργάτες του για την παγκόσμια απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, καθώς συνεχάρη και τους δύο Πρωτοψάλτες για την άρτια και μελίρρυτη απόδοση των ύμνων.

Είς ανάμνησιν δε του λαμπρού εορτασμού, προσέφερε ως ευλογία στον παριστάμενο Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδος κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, στους δύο Πρωτοψάλτες και σε όλους τους ιερείς από μια εικόνα του Αγίου.

Κατά την διανομή του αντιδώρου σε όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου προσεφέρθη και ένα εικονάκι του Αγίου Παϊσίου.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού στο φιλόξενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε και η μηνιαία σύναξη των Ιερέων της Λαμίας και των περιχώρων.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ