Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:01

Σημαντικός εταίρος για το Βατικανό η Εκκλησία της Ελλάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ Την δεσπόζουσα θέση της Αποστολικής Διακονίας, του κεντρικού ιεραποστολικού και εκδοτικού οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον χριστιανικό κόσμο, επιβεβαίωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε ανώτατο επίπεδο.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε δεκτό τον επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την σημασία που δίνει το Βατικανό στην συνεργασία του με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στη συνάντηση, την πρώτη από την εκλογή του Φραγκίσκου με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρέστησαν ο γραμματέας της συνοδικής επιτροπής διαχριστιανικών και διορθοδόξων θεμάτων, αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, το στέλεχος του γραφείου εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο αρχιδιάκονος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Επιφάνιος Αρβανίτης, λαϊκά στελέχη των τομέων, πολιτισμού, διαδικτύου, ιεραποστολής και ευρωπαϊκών θεμάτων του οργανισμού καθώς και η Γενική Διευθύντρια Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας κ. Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη.

Την αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας, συνόδευσαν και υπότροφοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Βατικανού στη Ρώμη.

«ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ»

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην ελληνική αποστολή ήταν η απλότητα του Πάπα. Χαρακτηριστική ήταν η σύντομη στιχομυθία που είχε ο Πάπας με τον Αρχιδιάκονο Επιφάνιο στον οποίο είπε με πολύ απλό τρόπο «Να προσεύχεστε για εμένα».

Ο Πάπας γνώρισε ένα προς ένα όλα τα στελέχη της Αποστολικής Διακονίας, ενώ κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον επίσκοπο κ. Αγαθάγγελο τόνισε την σημασία που έχει στην προσέγγιση των χριστιανών η συνεργασία που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερης σημασίας, ήταν και το δώρο της Αποστολικής Διακονίας στον Πάπα, μια εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου με βυζαντινή τεχνοτροπία.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ

Πριν τον Πάπα, η αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας, είχε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Καρδινάλιο Κόχ, και τα κεντρικά στελέχη του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών.

«Στα 9 χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχουν φοιτήσει 200 φοιτητές» σημείωσε με νόημα ο Καρδινάλιος Κόχ που ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για το γεγονός πως παρά την οικονομική κρίση δεν σταμάτησε να στηρίζει το πρόγραμμα.

Πρόκειται για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιούνται στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπου στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και πολλοί φοιτητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Κατά την συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του Ποντιφικού Συμβουλίου, τονίστηκε η κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών για επιπλέον ανάπτυξη των κοινών δράσεων σε συνέχεια των ήδη επιτυχημένων προγραμμάτων.

«Ο Χριστός ενώνει» είπε με νόημα ο Καρδινάλιος Κοχ.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ

«Η συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς και είμαστε συγκινημένοι για το αποτέλεσμα» τόνισε στην αντιφώνηση του ο επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος που σημείωσε πως «υπάρχουν δυσκολίες αλλά η αγάπη μπορεί να φέρει καρπούς (…) Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ένας τον άλλο».

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του Διαλόγου, σημειώνοντας πως μέσω της Ιστορίας και του Πολιτισμού οι δυο πλευρές μπορούν αν έρθουν πιο κοντά.

Προσκάλεσε μάλιστα τον Καρδινάλιο να επισκεφθεί την Αποστολική Διακονία στην Αθήνα, ώστε να γνωρίσει από κοντά το έργο που επιτελεί κάτι το οποίο αποδέχθηκε.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην συνεργασία τους με την Εκκλησία της Ελλάδος, στο Βατικανό, είναι το γεγονός πως στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι επίσημες συναντήσεις υπάρχουν μόνο δυο εικόνες, η μία των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, δώρο του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και η άλλη του Ιησού, δώρο της Αποστολικής Διακονίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: L’Osservatore Romano

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ