Ελλάδα

VIDEO: Πυρετός διαβουλεύσεων για το Ουκρανικό ζήτημα

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το φλέγον ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, με την Αθήνα και την Εκκλησία της Ελλάδος να αποτελούν σημείο αναφοράς για όλες τις εμπλεκόμενε πλευρές.

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Περγάμου, Γαλλίας και Σμύρνης, πέρασε το κατώφλι του συνοδικού μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο και τριμελή επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Δημητριάδος και Νέας Σμύρνης.

Η άφιξη των αρχιερέων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντησή τους με τον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε ανακοινωθεί από καμία εκ των δυο πλευρών, παρά μόνο όταν ολοκληρώθηκε. Τότε μόνο το γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα τρεις φωτογραφίες από τη συνάντηση και ένα δελτίο Τύπου στο οποίο αναφερόταν το γεγονός χωρίς την παραμικρή επιπλέον πληροφορία.

Οι ίδιοι οι μητροπολίτες από την Κωνσταντινούπολη, όπως βλέπετε στα αποκλειστικά πλάνα της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης ECTV, δεν έκαναν καμία δήλωση.

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, η πατριαρχική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την Εκκλησία της Ελλάδος για τις προθέσεις του Οικουμενικού Θρόνου απέναντι στο θέμα του ουκρανικού αυτοκεφάλου.

Η επιτροπή, και συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, θα ενημερώσει για το θέμα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία αναμένεται να λάβει την απόφαση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωστόσο, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν η ΔΙΣ παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να έχει αποκαλύψει σε συνομιλητές του ότι και ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά τη σύγκλιση της Ιεραρχίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο συζητά με άλλες Εκκλησίες πριν εκδώσει απόφαση περί παραχώρησης Αυτοκεφάλου. Αυτό έχει προβληματίσει μερίδα Ιεραρχών του Θρόνου που θεωρούν πως το προνόμιο και η ευθύνη ανήκουν αποκλειστικά στην Μητέρα Εκκλησία και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις αποδυναμώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα της.

ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ... ΜΥΣΤΙΚΟ

Η επιλογή της άσκησης ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Για εμάς στο www.orthodoxia.info όμως, είναι η επιλογή μας. Αντιμετωπίζουμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και πορευόμαστε με αυτήν την Αρχή. Τα διαδικτυακά Μέσα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαριά τυπογραφικά έξοδα, έχουν άλλες ανάγκες, εξίσου απαιτητικές και κοστοβόρες αρκετές φορές. Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας όπως το www.orthodoxia.info δεν είναι φθηνή υπόθεση. Όπως και η διατήρηση της ανεξαρτησίας του η οποία για εμάς είναι ανεκτίμητη.

Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να στηρίξει την λειτουργία του ειδησεογραφικού αυτού κόμβου δεν είναι άλλος παρά όλοι εκείνοι που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους. Εσείς... οι αναγνώστες μας!

Αν λοιπόν κάθε μια και κάθε ένας από εμάς που μας διαβάζετε μας στηρίξετε ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ (PAYPAL)

ή μέσω Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | GR5501101570000015700389115 Δικαιούχος : ΑΕΝΑΟΣ Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού

*Το www.orthodoxia.info είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» ο οποίος είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Related posts

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ο Οικουμενικός Θρόνος αγωνίζεται για να σωθεί η Ορθοδοξία από εθνικισμό, εσωστρέφεια & φονταμενταλισμό

Ανδρέας Λουδάρος

Ο αποκλειστικός χαρακτήρας του δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί παραχωρήσεως αυτοκεφάλου

Γ. Αμανατίδης: «Δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη η διευθέτηση του Ουκρανικού»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ουκρανικό ζήτημα

Ανδρέας Λουδάρος

Εκκλησία της Γεωργίας: Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία συζήτηση για το Ουκρανικό

Σπύρος Παπαγεωργίου

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ας πουν ό,τι θέλουν, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»

Σπύρος Παπαγεωργίου