Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:12

Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης: Μελωδικό ταξίδι στο ελληνικό Πάσχα (ΗΧΟΣ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τη συγκίνηση και κατάνυξη των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία βυζαντινής μουσικής “Πάσχα το Ελληνικόν” που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον καθεδρικό ναό Της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.
Οι κάτοικοι της πόλης κατέκλυσαν τον ναό για να ακούσουν ύμνους και τροπάρια της Μ. Εβδομάδας από τον βυζαντινό χορό “Οι Δομέστικοι”, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Γρηγόριου Παπαεμμανουήλ. Τα αφηγηματικά μέλη της συναυλίας απέδωσε με εξαιρετικά εκφραστικό τρόπο η ηθοποιός κ. Μελίνα Μποτέλλη. Στη συναυλία συμμετείχε τιμητικά ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

Τη συναυλία προλόγισε ο προϊστάμενος του καθεδρικού ναού Της Του Θεού Σοφίας αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Βογιατζής. “Η εκδήλωση είναι πλημμυρισμένη από τα ηχοχρώματα της καθ΄ ημάς Ανατολής και έχει στόχο να μας εισαγάγει στις άγιες μέρες του Πάσχα που πλησιάζει”, ανέφερε ο π. Ειρηναίος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης: Μελωδικό ταξίδι στο ελληνικό Πάσχα

Οι ύμνοι που εκτέλεσε η χορωδία ήταν μελοποιήσεις του Άρχοντος Πρωτοψάλτη κ. Ταλιαδώρου. “Τον Νυμφώνα Σου βλέπω”, “Ότε η αμαρτωλός”, το τροπάριο της Κασιανής, τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου, Ωδές του Κανόνα της Αναστάσεως ήταν μερικά από τα μέλη που απέδωσαν εξαιρετικά οι Δομέστικοι. Ορισμένα από αυτά έψαλε ο μεγάλος δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής κ. Ταλιαδώρος. Αποσπάσματα από ευαγγελικές περικοπές της Μεγάλης Εβδομάδας αποδόθηκαν με μοναδικό τρόπο από την κ. Μποτέλλη.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης: Μελωδικό ταξίδι στο ελληνικό Πάσχα

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με μια σύντομη προσφώνηση από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την υλοποίηση της εκδήλωσης καθώς και τις ευχαριστίες του προς τους συμμετέχοντες.

Η συναυλία “Πάσχα τον Ελληνικόν” διοργανώθηκε από τον ιερό καθεδρικό και προσκυνηματικό ναό Της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, την μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Καβάλας κ. Στέφανος και ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ