ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Οικουμενικός Πατριάρχης: Αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίλυση του Ουκρανικού
Κωνσταντινούπολη

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίλυση του Ουκρανικού (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διευθετήσει οριστικά το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία έστειλε σήμερα ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στην ομιλία του μετά την τέλεση του τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου του μακαριστού μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελου στο Φανάρι, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Μητέρα Εκκλησία, επιθυμεί «την αποκατάστασιν της ενότητος του εν Ουκρανία διηρημένου εκκλησιαστικού σώματος, πιστού λαού δεκάδων εκατομμυρίων, βαπτισθέντος και φωτισθέντος απ΄ευθείας, προνοία και ιεραποστολικαίς ενεργείαις του Οικουμενικού ημών Θρόνου».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν παραχώρησε ποτέ την Ουκρανία στο Πατριαρχείο της Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε η Κωνσταντινούπολις εξεχώρησε διά Πράξεώς τινος το έδαφος της Ουκρανίας εις οιονδήτινα παρά μόνον το δικαίωμα της χειροτονίας ή της μεταθέσεως του Μητροπολίτου Κιέβου εις τον Μόσχας υπό τους όρους να εκλέγεται (ο Κιέβου) υπό Κληρικολαικής Συνελεύσεως και να μνημονεύη τον Οικουμενικόν Πατριάρχην”.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας για τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος, επισήμανε ότι έχουν ως γνώμονα πάντοτε τη διαφύλαξη της Πανορθόδοξης ενότητας και το όφελος του λαού.

Για τον μακαριστό μητροπολίτη Πέργης κυρό Ευάγγελο, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι θα μείνει αξέχαστο το πνευματικό του έργο καθώς και η αγάπη που έδειχνε στους συνανθρώπους του.

 

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σερβίας: «Το ουκρανικό ζήτημα δεν είναι εκκλησιαστικό, αλλά καθαρά πολιτικό»

Στην Πολωνία ο μητροπολίτης Γαλλίας για το ουκρανικό ζήτημα

Ανδρέας Λουδάρος

Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο στο μικροσκόπιο

Σοφία Καρεκλά

Εκκλησία της Γεωργίας: Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία συζήτηση για το Ουκρανικό

Σπύρος Παπαγεωργίου

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ας πουν ό,τι θέλουν, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνα στην Πολωνία

Ανδρέας Λουδάρος