Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 6:12

O σχισματικός Μητροπολίτης Κιέβου Φιλάρετος ζητά συγχώρεση τον Πατριάρχη Μόσχας και τη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο ηγέτης του μη-κανονικού «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετος ζήτησε συγχώρεση από τη Σύνοδο των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για τη δημιουργία του σχίσματος και ζήτησε επιστροφή στην κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της RIA-Novosti.

Οι δηλώσεις του περιλαμβάνονται στο κείμενο της Συνόδου των Επισκόπων το οποίο συνέρχεται στο Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρα της Μόσχας μέχρι το Σάββατο, «για την έκκληση του πρώην Μητροπολίτη Κίεβο και πάσης Ουκρανίας Φιλάρετου». Ζητά από τους ιεράρχες να αποκαταστήσουν την Ευχαριστιακή κοινωνία με τους πιστούς που εμπλέκονται στο σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας και να ακυρώσουν όλα τα διατάγματα, συμπεριλαμβανομένης της «τιμωρίας και αφορισμού … για χάρη της ειρήνης μεταξύ αδελφών Ορθοδόξων χριστιανών και συμφιλίωσης μεταξύ λαών εντεταλμένης από το Θεό».

Η επιστολή του κ. Φιλάρετου τελειώνει με την φράση “Ζητώ συγχώρεση για κάθε τρόπο με τον οποίο αμάρτησα με λόγια, πράξη και με όλες μου τις αισθήσεις, και σας συγχωρώ ειλικρινά από την καρδιά μου”.

Η Σύνοδος των Επισκόπων αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή για συζητήσεις με τα σχισματικά μέλη του αυτοανακηρυχθέντος «Πατριαρχείου Κιέβου», υπό την ηγεσία του Προέδρου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

“Η Σύνοδος με χαρά δέχεται την έκκληση ως ένα βήμα προς την υπέρβαση του σχίσματος και της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής κοινωνίας εκ μέρους εκείνων που έχουν απομακρυνθεί από την ενότητα με την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία”, αναφέρει η απόφαση της ρωσικής Συνόδου.

“Μετά από 25 πικρά χρόνια της διαμάχης, βίας, αμοιβαίας εχθρότητας και δυσαρέσκειας που προέκυψαν στην Ουκρανική Ορθοδοξία και την ουκρανική κοινωνία ως αποτέλεσμα του σχίσματος, εμφανίστηκε τελικά η ευκαιρία να ξεκινήσουμε την πορεία της αποκατάστασης ενότητα “, η απόφαση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το “Ελλάδα-Ρωσία” και τον Θανάση Αυγερινό “Στο πρόσφατο παρελθόν ο Φιλάρετος είχε αναφανδόν ταχθεί με την εθνικιστική-νεοφασίζουσα ηγεσία στο Κιέβο, αποκαλώντας τους Ρώσους «εχθρούς» και τον πρόεδρο Πούτιν «όργανο του Σατανά». Είχε δε επιδιώξει να κηρυχθεί αυτοκέφαλη η κανονική Ουκρανική Εκκλησία, της οποίας ήταν μητροπολίτης, από το 1990 ακόμη, αφότου όμως είχε χάσει από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β’ τον θρόνο του Πατριαρχείου Μόσχας, στον οποίον δεν κατόρθωσε να αναρριχηθεί.

Ωστόσο η Interfax-Religion αναφέρει ότι ο υπεύθυνος Τύπου του μη κανονικού «Πατριαρχείου Κιέβου» Επίσκοπος Ευστράτιος αρνείται ότι ο πρώην Μητροπολίτης Φιλάρετος έστειλε οποιαδήποτε τέτοια επιστολή.

“Ο Φιλάρετος δεν έστειλε ποτέ και δεν θα στείλει στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Πατριάρχη Κύριλλο ή σε οποιονδήποτε άλλον έκκληση για συγχώρεση”, δήλωσε , εξηγώντας ότι ο επικεφαλής της σχισματικής ομάδας δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο παραβίασης των κανόνων για τα οποία είχε αφοριστεί το 1997.

Ο επίσημος δικτυακός τόπος του μη κανονικού «Πατριαρχείου Κιέβου» δηλώνει ότι «ο Φιλάρετος θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει για τον διάλογο με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης λειτουργίας της ουκρανικής εκκλησίας».

Εν τω μεταξύ, οι πηγές της Interfax επιβεβαιώνουν ότι ο Επίσκοπος Ευστράτιος ήταν ένας από τους τρεις επισκόπους που έστειλαν την αναφορά του Φιλάρετου στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και δεν αποκλείεται να φοβάται την οργή των Ουκρανών εθνικιστών, γι’ αυτό και διατηρεί τις αποστάσεις του από την ιστορική από κάθε άποψη εξέλιξη.

Άλλη πηγή από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας επιβεβαιώνει ότι το τμήμα έλαβε την επιστολή του μητροπολίτη Φιλάρετου στις 16 Νοεμβρίου.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η Συνέντευξη Τύπου του Μητροπολίτη Φιλάρετου και η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

Το “Ελλάδα-Ρωσία” και ο Θανάσης Αυγερινός τονίζει πως “αν και εφόσον προχωρήσει η διαδικασία διαλόγου και επαναπροσέγγισης με την εθνικιστική Ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα αποκατάστασης μιας από τις πιο «συστηματικά δουλεμένες» πλευρές του τεχνητού σχίσματος ανάμεσα στους δυο πιο αδελφικούς σλαβικούς λαούς του κόσμου: Ουκρανούς και Ρώσους”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ