Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 22:37

O Δήμαρχος της Σερβικής πόλης Νις στον Μητροπολίτη Σερρών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Επίσκεψη εθιμοτυπικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στην πόλη των Σερρών και στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής των Σερρών, ο Δήμαρχος της Σερβικής πόλεως Νις κ. Ντάρκο Μπουλάτοβιτς, συνοδευόμενος από πολυπληθή ομάδα μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως Νις. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επισήμου τελετής αδελφοποιήσεως των Δήμων Σερρών και Νις της Σερβίας και στο πνεύμα καλλιέργειας σχέσεων περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και του τουρισμού μεταξύ των δύο ιστορικών πόλεων.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωΐ, εβδόμη Κυριακή από του Πάσχα, ημέρα κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία τιμά τους αγίους 318 θεοφόρους πατέρες, που συγκρότησαν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας κατά το έτος 325 μ.Χ., τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Στη θ. Λειτουργία συπροσευχήθησαν· ο Δήμαρχος Νις κ. Ντάρκο Μπουλάτοβιτς μετα της υψηλής συνοδείας του, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στην Θεσσαλονίκη κ. Pavic Sinisa, η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι Βουλευτές Σερρών κ. Κων/νος Καραμανλής και κ. Μιχαήλ Τζελέπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Κύπρου κ. Ιωάννης Καρούσος, οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές του τόπου και πλήθος λαού.

Στην ομιλία του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, με αφορμή την μνήμη των 318 θεοφόρων πατέρων, αναφέρθηκε στην έννοια της συνοδικότητος στην Ορθόδοξο Εκκλησία, μέσα από την οποία φανερούται η παρουσία και ο φωτισμός της θείας Χάριτος, διασώζεται η αξία του ανθρωπίνου προσώπου, διαφυλάσσεται η ακεραιότητα του δόγματος και του ήθους της Εκκλησίας μας, οριοθετείται η αλήθεια από το ψεύδος και την αίρεση, καθώς και στην μεγίστη προσφορὰ στην Ορθοδοξία και στον κόσμο ολόκληρο των δύο μεγάλων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβ. στην ομόδοξη πόλη της Ναϊσού, γενετείρας πόλεως του Μεγάλου Κωνσταντίνου και υπoγράμμισε την ευλογημένη συγκυρία της επισκέψεως της Σερβικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής των Δήμαρχο Νις στην πόλη μας, ανήμερα της ημέρας εορτασμού των πατέρων της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου (20 Μαΐου 325 μ.Χ.) και παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ακολουθως, σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δημάρχου Νις κ. Ντάρκο Μπουλάτοβιτς στο Επισκοπείο των Σερρών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα και ομίλησε στον υψηλό επισκέπτη για την μεγάλη ιστορία της πόλεώς των Σερρών, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στον παλαιό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, τον οποίο ευλαβείτο ιδιαιτέρως ο Σέρβος Ηγεμόνας Στέφανος Δουσάν (14ος αιώνας), ο οποίος ευεργέτησε και την παλαίφατη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, όπου σώζεται και αφιερωματική παράσταση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβ. και στην ελληνοσερβίδα Βασιλομήτορα, Μάρω Μπράνκοβιτς, μητριά του Σουλτάνου Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, η οποία χάρισε πολύτιμη εικόνα της Θεοτόκου με ένθετο Τίμιο Ξύλο στον παλαίφατο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και έκτισε στο χωριό Δάφνη Πύργο, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Τέλος, ο Σεβ. αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς πίστεως, παραδόσεως, πολιτισμού και κοινών εθνικών αγώνων που συνδέουν τους δύο λαούς.

Ο κ. Ντάρκο Μπουλάτοβιτς και η συνοδεία του, αφού ευχαρίστησαν θερμώς τον Σεβασμιώτατο για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πίστη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία της περιοχής και ετόνισε και εκείνος τους δυνατούς δεσμούς πίστεως και ιστορίας που συνδέουν τους δύο λαούς μας και πού εδράζονται στην Ορθόδοξο πίστη και την φιλοπατρία.

Επόμενος σταθμός του υψηλού επισκέπτου ήταν τό Διοικητήριο Σερρών. Στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής», ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Πέτρος Αγγελίδης προσεφώνησε δια θερμών λόγων τον Σέρβο Δήμαρχο και πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποιήσεως. Ο κ. Μπουλάτοβιτς εξέφρασε την διαβεβαίωση της από μέρους του ισχυρής επιθυμίας για ενίσχυση των προσκυνηματικών και πολιτιστικών επισκέψεων στην περιοχή των Σερρών, την οποία ιδιαιτέρως εκτιμούν οι Σέρβοι επισκέπτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ