Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 2:54

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ιερούργησε στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Πύργου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και βαθιά συγκίνηση τελέστηκε την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018, Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1909.

Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Ηλείας, κ. Γερμανού και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και Ωλένης κ. Αθανασίου.

Ήρθαν από την Κύπρο και παρέστησαν στον Εκκλησιασμό, περί τα 80 παιδιά του 1974, που φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και Ίδρυματα της Ηλείας και σήμερα, ώριμοι άνδρες και γυναίκες, ζουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επίσης, ήρθε ειδικά από την Κύπρο χθες και παρέστη στη Θεία Λειτουργία ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Το παρόν έδωσαν και οι δημοτικές αρχές του Πύργου, Αμαλιάδος και άλλων περιοχών της Ηλείας και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελεστηκε μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη φιλοξενία των 415 παιδιών το 1974-75. Επίσης τελέστηκαν μνημόσυνα και όλων των τεθνεώτων Ηλείων, που φιλοξένησαν τότε μαθητές από την Κύπρο.

Ακολούθως, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας, οποίος καλωσόρισε όλους τους αδελφούς Κυπρίους με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Επισήμανε το αγιογραφικό χωρίο «ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ καὶ ὑψηλή, ἰσχύει δὲ ὥσπερ τεθεμελιωμένον βασίλειον» (Παρ. 18,19).

Αναφέρθηκε ο Ηλείας Γερμανός στους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου και των Ελλήνων της Ελλάδος για να επισημάνει ιστορικά, μόνο κατά τον 20ο αιώνα τη συμπαράσταση των Κυπρίων το 1940 και της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, κατά την Τουρκική εισβολή του 1974.

«Φιλοξενήσαμε τα παιδιά σας το 1974-75, κάποια από αυτά είναι μαζί μας σήμερα και τα καλωσορίζουμε καταξιωμένους άνδρες και γυναίκες.

Εσείς, Εκκλησία και Πολιτεία μάς συμπαραστάθηκατε στις πυρκαγιές του 2007. Απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο, ο Μητροπολίτης Ηλείας υπογράμμισε ότι «εσείς μάς αναστηλώσατε Εκκλησίες και μας οικοδομήσατε εκ θεμελίου Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Καράτουλα.

Όλοι μαζί, όταν τα έργα γίνονται με τη βοήθεια του Θεού, τότε τα έργα είναι αληθινά και τίμια».

Κατόπιν, έλαβε το λόγο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς των Ελλήνων Κύπρου και Ελλάδος. Το σπουδαίο της προσφοράς της Μητροπόλεως Ηλείας εκείνες τις ημέρες μετά την Τουρκική εισβολή, το Σεπτέμβριο του 1974 να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς, με αγάπη και στοργή, σε οικογένειες και ιδρυματα της Εκκλησίας προσφυγόπουλα από την Κύπρο. Άλλα παιδιά πέρασαν την πρώτη χρονιά στη Κύπρο σε καταυλισμούς και χωρίς έτοιμα σχολεία να τους φιλοξενήσουν.

Εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους Ηλείους και ευρύτερα σε όλους τους Ελλαδίτες που δέχθηκαν παιδιά της Κύπρου το 1974.

Ακολούθως, μίλησε εκ μέρους των 415 παιδιών ο κ. Γιώργος Γεωργίου Βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Ευχαρίστησε όλους, τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και όλους όσοι μας δέχθηκαν στα σπίτια τους για μια σχολική χρονιά.

Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό για τις εκδήλωσης ευγνωμοσύνης.

Είπε χαρακτηριστικά «μεγαλώσαμε, φεύγουμε, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ένα κομμάτι του αγνού παιδικού εαυτού μας θα μείνει για πάντα εδώ».

Αυθόρμητα έλαβαν το λόγο και αλλά πρόσωπα που ήθελαν δημόσια στην Εκκλησία να περιγράψουν σύντομα, τη δική τους εμπειρία.

Τελευταίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συγχάρηκε τα τότε παιδιά και όλους οσους είχαν την έμπνευση και οργάνωσαν τις δύο εκδήλωσης ευγνωμοσύνης τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία και σήμερα στον Πύργο Ηλείας.

Ο Ελληνισμός έχει αποθέματα αξιών και αρετών. Ενωμένοι όλοι και σήμερα και πάντα μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο ισχυροί για να αντιμετωπίζουμε και κίνδυνο και κάθε επιβουλή.

Ευχαρίστησε και πάλι τον Άγιο Ηλείας για τη φιλοξενία αυτές τις ημέρες.

Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου προσέφερε κέρασμα σε όλους.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός προσέφερε γεύμα, προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, σε όλους τους φιλοξενούμενος στο Ίδρυμα «Βασιλιάδα».

Παραμένει στις καρδιές μας:

«ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ».

Πηγή: myILIAnews.gr.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ