Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:01

H εξόδιος ακολουθία της καθηγουμένης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Εδέσσης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε κλίμα σταυροαναστάσιμο τελέσθηκε την Μ. Τρίτη 3.4.2018 η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Εδέσσης, Φοίβης μοναχής, στο Καθολικό της ιεράς μονής προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος.

Στην νεκρώσιμο ακολουθία εις μοναχούς, η οποία τελέσθηκε σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, μετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Έλαβαν μέρος επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Αρχιμ. Πορφύριος και πολυάριθμοι άγαμοι και έγγαμοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Παρέστησαν επίσης μοναχοί και μοναχές, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών αρχών και φορέων.

Στον επικήδειο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος εξήρε την μοναχική αυταπάρνηση της μακαριστής καθηγουμένης από την αρχή της αποταγής της σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες για την μοναχική ζωή, την πνευματική της συνέπεια, την άριστη συνεργασία της με την τοπική Εκκλησία αλλά και την διπλή ελεημοσύνη, την οποία αφειδώς προσέφερε με την προσευχή για όλους και την υλική ενίσχυση προς τους αδυνάτους όπως και προς άλλες μοναστικές αδελφότητες με μητρική αγάπη. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η γερόντισσα Φοίβη ως παρθένος φρονίμη εισήλθε στον νυμφώνα του Κυρίου, ενώ η εξόδιος ακολουθία της δεν είναι τίποτα άλλο από τους οριστικούς γάμους της με τον Ιησού Χριστό.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, κ. Ιωήλ, ο οποίος διετέλεσε επί δεκαετίες πνευματικός της αδελφότητος και της ίδιας της μακαριστής καθηγουμένης Φοίβης. Ο ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την συμμετοχή τους στην εξόδιο ακολουθία καθώς και όλους τους παρισταμένους. Εξήρε μάλιστα την υποδειγματική και γεμάτη αγάπη φροντίδα της νέας αδελφότητος της Μονής προς την μακαριστή Γερόντισσα κατά τους ιδιαίτερα δύσκολους τελευταίους μήνες της ζωής της. Τέλος τόνισε ότι, ενώ στον επικήδειο που ακούστηκε τονίστηκαν ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητός της, το σύνολο όσων αγαθών έπραξε η κεκοιμημένη θα γίνει γνωστό μόνον κατά την ημέρα της φανερώσεως του Κυρίου και κάλεσε όλους τους παρισταμένους να προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ