Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:37

H Αίγινα γιόρτασε την ανακομιδή λειψάνων του Αγίου “της υπομονής”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΙΓΙΝΑ – Σπύρος Παπαγεωργίου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η Αίγινα την ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του πολιούχου και προστάτου Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής τελέσθηκε νωρίς ο μικρός εσπερινός στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) και εν συνεχεία ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον νέο περικαλλή Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου, του Επισκόπου Μεθώνης Κλήμεντος και του οικείου Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Κλήμης χοροστάτησε στον εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο, στεκόμενος στους σταθμούς της επίγειας ζωής του Αγίου Νεκταρίου.

“Ένας πνευματικός, πολυεδρικός αδάμαντας είναι ο Άγιος Νεκτάριος. Η Σηλυβρία ο τόπος που γεννήθηκε, η Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο οι πόλεις που πέρασε τα πρώτα χρόνια της ιερατικής του διακονίας, η Κύμη και η Εύβοια που περιόδευσε ως ιεροκήρυκας, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή ο χώρος όπου έλαμψε ως διευθυντής, η Αίγινα το ευλογημένο νησί όπου άνθισε το λουλούδι του μοναχικού βίου, το Νοσοκομείο “Αρεταίειο” ο τόπος όπου με καρτερία υπέμεινε την δοκιμασία της ασθενείας του”, ενώ τόνισε πως “το σημείο που καταξιώθηκε περισσότερο ο Άγιος Νεκτάριος ήταν το στάδιο των δοκιμασιών και της συκοφαντίας. Δεν υπάρχει όμως Άγιος που να μην συκοφαντήθηκε σε αυτό τον κόσμο, με πρώτο τον Ιησού Χριστό”.

Έκλεισε λέγοντας πως η “εποχή μας έχει ανάγκη αγίων προσώπων, όπως του Αγίου Νεκταρίου. Για να δουν οι άνθρωποι την ζωή του, το ζωντανό παράδειγμά του, την έμπονη υπομονή του, την χριστομίμητη συγχωρητικότητά του και με την δύναμη του παραδείγματός του να μας διδάσκει ότι, ζωή δεν είναι μόνο η βιολογική επιβίωσή μας, αλλά ζωή εν Χριστώ είναι να ζω με τρόπο κενωτικό όπως ο Χριστός και οι Άγιοί μας. Και ο κενωτικός τρόπος ζωής είναι να συγχωρείς και αυτούς που σε συκοφαντούν και σε μισούν. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πνευματικός αγώνας που καλείται ο καθένας μας να κάνει”.

Αμέσως μετά ακολούθησε ιερά αγρυπνία στην οποία έψαλαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος & Αγίου Νεκταρίου, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ και Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Άρτης ο οποίος πολύ διδακτικά αναφέρθηκε στον στίχο του Αποστόλου Παύλου «Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται».

“Έχουμε ανάγκη από το θαύμα της παρουσίας του Αγίου Νεκταρίου, καθώς η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη και όταν μετράμε τις δυνάμεις μας με τις αντιξοότητες τότε φαινόμαστε πολύ μικροί. Και τότε χρειάζεται να ξεπεράσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς μέσα από την ταπείνωση που είχε και ο Άγιος Νεκτάριος και να γίνουμε τα παιδιά του Θεού. Ο Άγιος ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό, είναι ο ίδιος ο Θεός που σαρκώνεται στο πρόσωπό του και μπορεί να συμπαθήσει τις δικές μας ασθένειες. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο Άγιος όλης της οικουμένης. Πόνεσε πολύ στη ζωή του, για αυτό και μπορεί να καταλάβει όσους υπομένουν αντιξοότητες.  Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε το θαύμα να ξεπερνάς τον εαυτό σου με την δύναμη του Θεού. Και το έζησε ταπεινούμενος διαρκώς, αδειάζοντας τον εαυτό του και αφήνοντας την ζωή του στα χέρια του Θεού. Έτσι θέλησε να μας δείξει ποιο είναι το θαύμα της πίστεως”.

Εν συνεχεία τελέστηκε Δοξολογία και κατόπιν σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή γύρω από το ναό του Αγίου, ενώ τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Ιεροθέου του και κτήτορος του Ι. Ναού. Μετά το πέρας της λιτάνευσης παρετέθηκε εόρτια δεξίωση στους επισήμους.

Να σημειωθεί ότι στις ιερές ακολουθίες έψαλλε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών, υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου & Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημητρίου Καλομοίρη.

Τις ιερές ακολουθίες μετέδωσαν οι ραδιοφωνικοί Σταθμοί της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ – ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ