Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:53

H εορτή του προστάτη της Μονής Πούτνα, Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Χιλιάδες πιστοί από όλη τη Ρουμανία γιόρτασαν την Κυριακή 2 Ιουλίου, την πανήγυρη του ιδρυτή και πνευματικού προστάτη της Μονής Πούτνα, του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου, με την ευκαιρία της 25ης επετείου της αγιοποίησής Του από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Η πανήγυρη του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου καθιερώθηκε ως το δεύτερο πανηγύρι της Μονής Πούτνα το 2010. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της 1ης Ιουλίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Σουτσεάβας και Ρανταούτι Ποιμήν τέλεσε την ολονύχτια αγρυπνία.

Ο κ. Ποιμήν στο κήρυγμά του τόνισε τις πνευματικές αρετές του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου. Ο Άγιος Στέφανος δεν βρισκόταν ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά ήταν σαν τους αγγέλους, των οποίων η ανδρεία τον εξέπληττε.

Την ημέρα της πανηγύρεως, συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος Θεοδόσιος με τον Αρχιεπίσκοπο Σουτσεάβας και Ρανταούτι Ποιμένα, με μεγάλη συμμετοχή ιερέων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος απευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε ότι ζούμε εκ νέου την εμπειρία της ταραγμένη ιστορία της Μολδαβίας με τον εορτασμό του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου. “Ο Άγιος αυτός πρίγκιπας πήγαινε πάντα στη μάχη με τη σκέψη του Θεού, φέροντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, έχοντας την επιθυμία να υπερασπιστεί την πίστη και το έθνος του”.

Ο κ. Θεοδόσιος έκλεισε την ομιλία του με την παρουσίαση του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου ως πρότυπο για όλους τους αρχηγούς κρατών σήμερα. Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε τις πρεσβείες του Αγίου Στεφάνου προς το Θεό για την αύξηση της πίστης και της αγάπη μεταξύ του έθνους, για βοήθεια στον αγώνα μας με δυσκολίες, πειρασμούς και την ξένη επιρροή .

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε συναυλία με θρησκευτικούς ύμνους που παρουσίασαν διάφορες μουσικές ομάδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ