Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:01

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο 8ο διεθνές συνέδριο ορθοδόξου θεολογίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Η Ορθόδοξος Διασπορά: προοπτικές μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης» ήταν το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος χθες το πρωί στο 8ο διεθνές συνέδριο ορθοδόξου θεολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ξεκίνησε την ομιλία του καθορίζοντας τον όρο «διασπορά», ο οποίος αφορά στους πιστούς που ζουν εκτός των περιοχών δικαιοδοσίας των δεκατεσσάρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο 8ο διεθνές συνέδριο ορθοδόξου θεολογίας

Στη συνέχεια παρουσίασε τα κανονικά προβλήματα που έχουν ανακύψει σε αυτές τις περιοχές, όπως για παράδειγμα «η ύπαρξη περισσότερων του ενός επισκόπων στον αυτόν τόπον» και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αυτά τα θέματα οι προσυνοδικές διασκέψεις στο Σαμπεζύ.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στους λόγους που εκτιμά ότι δεν επέτρεψαν να κατατεθεί τελική πρόταση επίλυσης των ζητημάτων αυτών, όπως ο φόβος μείωσης της αυτονομίας των περιοχών αυτών. Το πρόβλημα οξύνθηκε την τελευταία δεκαετία λόγω της μεγάλης ροής πρωτογενών μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο 8ο διεθνές συνέδριο ορθοδόξου θεολογίας

Τέλος, ο κ. Δημήτριος παρουσίασε τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σχετικά με το θέμα της Διασποράς. Οι επισκοπικές συνελεύσεις είναι μια από αυτές, στις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος όλοι οι επίσκοποι κάθε δικαιοδοσίας σε όποια αυτοκέφαλη Εκκλησία κι αν ανήκουν και να συντονίζουν τις δράσεις τους στην κοινή περιοχή όπου δραστηριοποιούνται.

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία των επισκοπικών συνελεύσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε πως αυτές έγιναν αιτία σε πολλές περιπτώσεις να αναγνωριστεί από το κράτος η τοπική ορθόδοξη Εκκλησία και να απολάβει κρατικών προνομίων που διευκολύνουν τη δραστηριότητά της.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο 8ο διεθνές συνέδριο ορθοδόξου θεολογίας

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής προλόγισε ο πρόεδρος της συνεδρίας καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης. Ο π. Βασίλειος παρουσίασε συνοπτικά το βιογραφικό του κ. Δημητρίου, τονίζοντας την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη.

*Ρεπορτάζ: Ζάχος Καρεκλάς

Ακολουθεί Φωτορεπορτάζ από τις εργασίες του 8ου διεθνούς συνεδρίου ορθοδόξου θεολογίας που διοργανώνεται από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ