Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:36

Μητροπολίτης Καμερούν: Μοιράστηκε εμπειρίες από την ιεραποστολή στην Αφρική

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τις εμπειρίες του από τη δωδεκαετή διακονία του στην Αφρική μοιράστηκε χθες το πρωί ο μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος με όσους προσήλθαν στον σύλλογο Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τον ακούσουν.

Ο μητροπολίτης Καμερούν επικέντρωσε την ομιλία του σε τέσσερα ζητήματα, τα οποία κατά την άποψή του, θεωρούνται κομβικά για τη συνειδητοποίηση του μεγέθους των προβλημάτων που συναντά η εξωτερική ιεραποστολή του χθές και του σήμερα.

Κατά πρώτον, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει η τοπική ιεραρχία στην αφρικανική κοινωνία και κατ’ επέκταση στο έργο της ιεραποστολής, παραλληλίζοντας την ιεραποστολή με το όργωμα ενός χωραφιού ενώ την τοπική ιεραρχία με τις πέτρες που είναι κρυμμένες κάτω από το χώμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο αλέτρι αν ο γεωργός (ιεραπόστολος) δεν δώσει τη δέουσα προσοχή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της πολυγαμίας, το οποίο οι περισσότεροι ιεραπόστολοι διστάζουν να θίξουν, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τον ιεραπόστολο προτού αποφασίσει να εντάξει τον Αφρικανό στην ορθόδοξη Εκκλησία διά του μυστηρίου του βαπτίσματος. Στατιστικά αναφέρουμε ότι σε μια μητρόπολη της Αφρικής που έγιναν δυο χιλιάδες βαπτίσεις έγιναν μόνο δεκαπέντε γάμοι.

Ο φόβος, ως το κύριο συναίσθημα στις ζωές των Αφρικανών, αποτέλεσε το επόμενο ζήτημα της ομιλίας του κ. Γρηγορίου, ο οποίος για να γίνει πιο αντιληπτός στο ακροατήριό του, περιέγραψε την κηδεία ενός καθολικού στην Αφρική. Σ’ αυτήν, της νεκρικής πομπής προπορευόταν του ιερέως ένας μάγος, ενώ, αντί επικηδείου λόγου, ο πατέρας του κεκοιμημένου εξαπέλυε κατάρες εναντίον αυτού, που με τις «μαγείες» του, θεωρούνταν «υπεύθυνος» για τον θάνατο του γιου του, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ξόρκιζε το κακό.

Στο τέλος, ο μητροπολίτης Καμερούν έθιξε το ζήτημα της αξίας της ανθρώπινης ζωής στην Αφρική, περιγράφοντας την προσπάθειά του να βοηθήσει μια κοπέλα που κινδύνευε να πεθάνει, συμπεραίνοντας ότι για όποιον δεν έχει χρήματα δεν υπάρχει «ανθρώπινη» σωτηρία.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Γρηγόριος, αφορμώμενος από τις ερωτήσεις που του έγιναν, αναφέρθηκε στην “απάνθρωπη συμπεριφορά των διεθνών οργανισμών που κωλυσιεργούν και κωφεύουν εις βάρος της ζωής των Αφρικανών”, αλλά και στην έλλειψη πλεονάσματος αγάπης από το σώμα της Εκκλησίας, συγκριτικά με τα πρώτα χριστιανικά χρόνια που όταν οι χριστιανοί προσεύχονταν ως Εκκλησία γινόταν σεισμός.

Ρεπορτάζ: π. Θ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ