Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 19:30

Η Τρίπολη δεν ξεχνά ποτέ τον “Γέρο του Μοριά”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Ελάτε πάρτε την ευχή και να είστε μονιασμένοι». Αυτή είναι η επιγραφή που κοσμεί το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη. Εκατόν εβδομήντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του «Γέρου του Μοριά», η φράση του αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Με μια εκδήλωση η οποία είχε κάθε επισημότητα, τελέστηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου.  Κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ακούστηκαν ψαλμοί από τη χορωδία του μητροπολιτικού ναού Αθηνών με χοράρχη τον πρωτοψάλτη κ. Αλέξη Κατσαρό.

Ο κ. Αλέξανδρος, αφού ευχαρίστησε τη χορωδία, μίλησε για τον Κολοκοτρώνη και για το μνημόσυνο μνήμης και απέδωσε τιμή στους αγωνιστές του 1821, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης του Έθνους μας. H φιλόλογος και αρχαιολόγος κ. Λίτσα Χατζηφώτη έριξε «φως» σε πτυχές της ζωής του Αρχιστράτηγου, με την ομιλία της “Ο Κολοκοτρώνης και η παράδοσή μας”.

Την εκδήλωση στην μνήμη του Γέρου του Μοριά έκλεισε ο καλλικέλαδος ιερέας π. Χρίστος Κυριακόπουλος, ο οποίος, αντλώντας από την μουσική παράδοση, απέδωσε δημοτικό και ιστορικό  τραγούδι με τα οποία διασώζεται ο ηρωισμός και η φιλοπατρία των Κολοκοτρωναίων.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και των ενόπλων δυνάμεων καθώς και πλήθος κόσμου έδωσαν το «παρών», τιμώντας έναν σπουδαίο άντρα της Ελλάδας, της Αρκαδίας και της Τρίπολης.

Φωτογραφίες από τις σελίδες: Kalimera-Arcadia.gr, arcadiaportal.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ