Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:16

Αρχιμ. Κύριλλος Συκής: “Ένα ευοίωνο σημάδι, σε δύσκολες εποχές αφιλίας και προσφυγιάς”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, π. Κύριλλος Συκής μιλώντας χθες βράδυ τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή στο “Ε”, αναφέρθηκε στην ιστορική ημέρα, κατά την οποία το “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε”, ακούστηκε ξανά μετά από 94 χρόνια, στην παραλία της Σμύρνης. “Είναι ένα ιστορικό γεγονός από το παρελθόν που συνδέει και το παρόν και όταν τα βιώνεις νιώθεις το μέγεθος αυτών των πραγμάτων.”

Όπως ανέφερε “Είναι μεγάλο πράγμα για την Ρωμιοσύνη της Σμύρνης αλλά και ολόκληρη την Ρωμιοσύνη, καθώς μετά από έναν αιώνα σχεδόν συμβαίνει αυτό το γεγονός, με την άδεια της Τουρκικής κυβέρνησης, που αυτό ασφαλώς κάτι σημαίνει. Και παράλληλα γίνεται σε δύσκολες εποχές αφιλίας και προσφυγιάς και με το πρόσχημα των θρησκειών να γίνονται τόσα λυπηρά πράγματα. Είναι ένα άλλο σημάδι, μια άλλη σελίδα. Ένα ευοίωνο σημάδι για τους κατοίκους που ζούμε εδώ καθώς και για την γειτνίαση των δύο χωρών.

Σημαντικό είναι όμως  να αναφέρουμε το γεγονός κατά το οποίο μεγάλος αριθμός Τούρκων, παρακολούθησαν με μεγάλο σεβασμό και τάξη την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, ενώ πολλοί ήταν οι χριστιανοί από πολλές άλλες χώρες, που μετακινήθηκαν στην Σμύρνη και παρακολούθησαν με συγκίνηση την τελετή αυτή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, μετά την καταστροφή της αλύτρωτης Σμύρνης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, τι πιστεύει ότι έπαιξε ρόλο και η Τουρκική κυβέρνηση, μετά από 94 χρόνια, αποφάσισε  να αποδεχθεί το αίτημα της κοινότητος, ο π. Κύριλλος ανέφερε πως “αυτό που έδωσε την δυνατότητα αλλαγής της νοοτροπίας ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος είναι φωτισμένος άνθρωπος και έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον οποιονδήπoτε. Είναι χαρισματούχος άνθρωπος που έχει κερδίσει πολλούς ανθρώπους, και έχει πετύχει πολλά ιδιαίτερα στον τόπο αυτό που ζούμε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΙΝΤΙΜΕ | Αργυρης Μακρής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ