Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:43

24ο μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας Γρηγορίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας τέλεσε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά το 24ο Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας Γρηγορίου, και για τις Σχολικές Εφορείες Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και Αγίου Αμβροσίου το ετήσιο Μνημόσυνο των Εκπαιδευτικών, Εφόρων, Σχολικών Υπαλλήλων, Ευεργετών και Δωρητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Κερύνειας.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος συνιερουργησάντων των Πρωτοσυγκέλου κ. Παναγιώτη Χριστοδούλου και Αρχιερατικού Επιτρόπου κ. Δημητρίου Κούτσιου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος μίλησε για την έναρξη του Τριωδίου, αναφέρθηκε στην παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα η εντατικοποίηση του πνευματικού αγώνα να γίνει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο της αγάπης του Κυρίου μας και προπάντων με διάκριση. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος χειροθέτησε τον κ. Κυπριανό Νεοκλέους Αναγνώστη της Εκκλησίας Κυρηνείας.

Παρέστησταν συμπροσευχόμενοι ο Επιστάτης της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής του Αγίου Παντελεήμονος Μύρτου πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Νικολάου και ο εκ των ιερέων του Μητροπολιτικού Ναού αιδεσιμώτατος κ. Μαρίνος Στυλιανού. Επίσης, η Δήμαρχος Κερύνειας κα Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, ο Δήμαρχος Λαπήθου κος Νεοπτόλεμος Κότσαπας, η εκπρόσωπος του Δήμου Καραβά και δημοτική Σύμβουλος κα Σωτήρα Ποταμίτου, οι Κοινοτάρχες του Αγίου Αμβροσίου κ. Σάββας Ξιούρης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Κερύνειας και πρόεδρος της σχολικής Εφορείας Αγίου Αμβροσίου, της Μύρτου κ. Ανδρέας Αθανασίου, της έξω γειτονιάς Καραβά κ. Πανίκος Στυλιανού, ο τέως Γραμματέας της Μητροπόλεως κ. Χριστόδουλος Παχουλίδης, η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου κα Γεωργία Παντέχη, ο τέως πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Καραβά κ. Χριστάκης Χριστοφόρου, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Κερύνειας κα Δώρα Κατσελλή, η πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας κα Ελένη Κολιού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Κερύνεια-Χρυσοκάβα» κος Τάκης Νεοφύτου, η πρώην Δήμαρχος Κερύνειας και πρόεδρος του Inner Wheel κα Έλλη Λεπτού, άλλοι πρόεδροι και μέλη των οργανωμένων Φορέων, Ιδρυμάτων, Οργανώσεων, Ομίλων, Σωματείων, των οργανωμένων Συνόλων της Επαρχίας και πολλοί άλλοι ευσεβείς χριστιανοί.

Στην επιμνημόσυνη ομιλία που ακολούθησε ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στον άσβεστο πόθο του ποιμνίου του που είναι η επιστροφή.

Ακολουθεί η ομιλία του Πανιερωτάτου:

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΗ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ»

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, αγαπημένοι Κερυνειώτες!

Τα μνημόσυνα που τελέσαμε σήμερα είναι γεμάτα σημασία για μας, αφού συνδέονται άρρηκτα με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στην πατρώα γη.

Για 43η χρονιά, τελούμε με συγκίνηση το μνημόσυνο των εκπαιδευτικών, των εφόρων, των σχολικών υπαλλήλων, των ευεργετών και των δωρητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Κερύνειας, στην προσφυγιά. Για 24η χρονιά, τελούμε με σεβασμό το μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου μας, κυρού Γρηγορίου, στον εκτοπισμό, μακριά από την φυσική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Η απότιση του προσήκοντα φόρου τιμής στις προσωπικότητες αυτές μας θυμίζει πως η αγαστή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και κοινωνίας των πολιτών, η ενότητα και η απάλειψη διχόνοιας, είναι η οδός προς την επίτευξη αλμάτων προόδου.

Η ταπεινή έκφραση εκτίμησης στους ευεργέτες της Παιδείας της επαρχίας Κερύνειας και στον μακαριστό Αρχιερέα, λειτουργούν ως φάρος που μεταφέρει προς όλες τις κατευθύνσεις τη νοσταλγία μας για την πατρώα γη, τη γη που κληροδοτήθηκε σε μας από τους πατέρες μας, τη γη που είναι η πατρίδα των παιδιών μας.

Η απόδοση ευγνωμοσύνης στους ευεργέτες της πνευματικής καλλιέργειας των Κερυνειωτών μέσα από αυτό το μνημόσυνο στο οποίο συμμετέχει ολόκληρη η επαρχία μας, αντανακλά την ανάμνηση της γης και των ανθρώπων, που είναι ζωντανή ˙ το γεγονός ότι δεν ξεχνούμε.

Μαζευτήκαμε λοιπόν σήμερα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, με πλήρη συναίσθηση το χρέους μας προς την ιστορία και τον τόπο μας, για να προσευχηθούμε υπέρ και να συντηρήσουμε την μνήμη των ανθρώπων αυτών που προσέφεραν στην Κερύνεια μας, να αντλήσουμε διδάγματα τα οποία θα φωτίσουν το μέλλον μας και να κοιτάξουμε ενωμένοι μπροστά.

Παρούσα εδώ σήμερα είναι η επαρχία Κερύνειας που ζει, η επαρχία Κερύνειας που αγωνίζεται, που ατενίζοντας και τιμώντας την ιστορία της, δείχνει πως δεν ξεχνά και επιμένει.

Παρόντες εδώ σήμερα είναι οι πρόσφυγες, τα παιδιά των προσφύγων, που στέκονται ολόρθοι με την μνήμη εκείνων που έφυγαν, δηλώνοντας απερίφραστα πως η πατρώα γη δεν λησμονείται. Παρόν εδώ σήμερα είναι τα ευσεβές ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας το οποίο, επικαλούμενο τη φώτιση του Κυρίου μας και μνημονεύοντας το παρελθόν του, παλεύει για την επιστροφή, για το δίκαιο, για τα ιερά και τα όσιά του.

Γρηγορίου Αρχιερέως αιωνία η μνήμη!

Εκπαιδευτικών, υπηρετών και ευεργετών της Παιδείας της Επαρχίας Κερύνειας αιωνία η μνήμη!

Ας δικαιώσουμε τις θυσίες και την προσφορά όσων αγωνίστηκαν για την Κερύνεια γιατί έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο απαλλαγμένο από λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο ειρηνική, στην οποία οι Κερυνειώτες θα απολαμβάνουν με αξιοπρέπεια τις ίδιες ακριβώς ελευθερίες και διακιώματα με όλους τους άλλους πολίτες, ένα τόπο όπως τον οραματίσηκαν όσοι πραγματικά εργάστηκαν γι’ αυτόν».

Μετά το πέρας του ιερού μνημοσύνου o Πανιερώτατος ευχαρίστησε την φιλόξενη και ευλογημένη Κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς και ολόκληρο το ευσεβές Ποίμνιό του. Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δεξίωση στην Αίθουσα του Ναού, κατά την οποία ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις μορφές του αειμνήστου ιεράρχου και των αοιδίμων σκαπανέων της Παιδείας στην επαρχία Κερύνειας και μίλησε με τους Κερυνειώτες.

Πηγή: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ