Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 15:51

«Όχι» στον όρο «Μακεδονία» και από την Εκκλησία της Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Εκκλησία της Κρήτης συντάχθηκε με τη θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στην ονομασία του γειτονικού κράτους. «Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε χθες και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου ότι «ο μακεδονικός αγώνας πρέπει να γίνει το ευαγγέλιο της ελληνικής φυλής».

Ειδικότερα, στην απόφασή της η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ανέφερε ότι «ως Κρήτες αρχιερείς έχομε την ευθύνη και το ιερό χρέος έναντι του αίματος των προπατόρων μας, Κρητών Μακεδονομάχων, να αρθρώσομε λόγο και να διατυπώσομε ξεκάθαρη θέση για το εξαιρετικά σημαντικό εθνικό αυτό θέμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο μισός εκ του συνολικού αριθμού των Μακεδονομάχων ήταν Κρήτες», προσθέτοντας ότι «σεβόμενη την Ιστορία, την εθνική μας ταυτότητα και το αίμα των προπατόρων μας, διατυπώνει ότι η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη».

Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος σε συνάντηση που είχε χθες με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δ. Καμμένο, επανέλαβε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό και επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που στέλνει προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Από την άλλη, πάντως, μεμονωμένοι μητροπολίτες συνεχίζουν να τοποθετούνται σε υψηλούς τόνους για το θέμα των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα του γειτονικού κράτους. Οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από μητροπολίτες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα –π.χ. Φλώρινα, Καστοριά–, όπου «το κλίμα είναι πιο ψυχρό σε σχέση με την Αθήνα» όπως ανέφερε με νόημα μέλος της 12μελούς ΔΙΣ, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται το ομόφωνο της απόφασης για μη στήριξη από την Εκκλησία της προσπάθειας να γίνουν κεντρικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ