Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:41

“Όπλισε”, “απασφάλισε” και “πυροβόλησε” ο Αρχιεπίσκοπος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ίδια στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζεται το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκοψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς νέο συνομιλητή.

«Δυστυχώς, ο κ. Φίλης -του ζητώ συγγνώμη και από αυτή τη θέση-, είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Επομένως από μία τέτοια σχέση δεν περιμένει κανείς καλούς καρπούς» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή «ιστορίες» του Τ/Σ Σκαϊ.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε μια συνέντευξη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις πριν καν προβληθεί, «προστάτευσε» την σχέση του με τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι με τον υπουργό δεν μπορεί να συνεννοηθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Φύγαμε ειρηνικά και όμορφα, είπαμε τις απόψεις μας στους δημοσιογράφους, ε, δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα. Τόσο, που αισθάνθηκα άσχημα κι εγώ και τα μέλη της Επιτροπής άσχημα όταν πήγαμε στη Σύνοδο, να τους έχουμε πει άλλα πράγματα και να ακούγονται άλλα. Στη διαμαρτυρία μας απάντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού και μας λέει «μην ακούτε, αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αυτά θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές απόψεις».».

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΙΜΑ ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την θέση του σε ένα ενδεχόμενο λαοσυνάξεων ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν είναι του χαρακτήρα του. «Δεν αγαπώ τα αίματα, δεν αγαπώ τις συγκρούσεις, για αυτό ακριβώς και στο πέρασμά μου και από την επαρχία και εδώ που είμαι δεν αρνήθηκα τον διάλογο και το λόγο με όλους τους πολιτικούς».

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ερωτηθείς για το αν επιθυμεί ή όχι την παραμονή του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, αρνήθηκε να πάρει θέση ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως αυτό που τον απασχολεί «είναι ότι είναι απαράδεκτη αυτή η θέση για την Εκκλησία και η Εκκλησία δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια σε τέτοιου είδους αποφάσεις».

Μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου χαρτοφυλακίου θρησκευμάτων ώστε να φύγουν οι αρμοδιότητες της Εκκλησίας από τον Νίκο Φίλη κάνοντας λόγο για «πλαϊνό τρόπο» που δεν λύνει το πρόβλημα.

«Εμείς λοιπόν είτε είναι άλλη υπηρεσία των Θρησκευμάτων, μας απασχολεί το μάθημα των παιδιών μας. Και εκείνο που θέλουμε είναι η Επιτροπή που δημιουργείται, να εργαστεί ουσιαστικά και να έχει και το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν ο κ. Φίλης πειθαρχήσει σε αυτό το θέμα, που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εμείς δεν έχουμε, εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε αρμοδιότητα, ούτε και έχω απαίτηση ή κάτι τέτοιο. Εμένα με ενδιαφέρει να προασπίσω αυτή τη στιγμή σαν υπεύθυνος εκ μέρους όλης της Ιεραρχίας, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας. Και το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, είναι πραγματικά καλώς εννοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΙΣ «ΚΟΡΩΝΕΣ» ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Παρά την επιμονή του δημοσιογράφου ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να καταδικάσει τις ακραίες φωνές της Ιεραρχίας. «Ούτε ακραίους έχουμε, ούτε Ταλιμπάν. Έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν με έναν άλλο τρόπο πολλά θέματα» ειπε ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος συμπλήρωσε πως «δε μπορούμε να φιμώσουμε κανέναν. Θα λέει τις απόψεις του. Μπορεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να του κάνουμε τις δικές μας συστάσεις, τις συναδελφικές, αλλά δεν μπορούμε να τον απομονώσουμε».

Ειδικά για τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κάποια εκ των οποίων έχει επίμονα ζητήσει να καταδικάσει ο υπουργός Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο δεν καταδίκασε αλλά έδωσε απόλυτη κάλυψη.

«Κοιτάξτε. Ο Αμβρόσιος επειδή είναι γνωστός μου, μαζί μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε κλπ, δεν κάνει λάθος. Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξουμε τα κείμενα και τα ψηλαφίσουμε και τα δούμε για το θέμα το κεντρικό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας» τόνισε.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ