Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:46

Όλα έτοιμα για τα θυρανοίξια της εκκλησίας με τους χρυσούς τρούλους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται σε λίγες ώρες η τελετή θυρανοίξιων του πρώτου ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού που ανεγέρθηκε στην Κύπρο.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των αγίων εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο του μητροπολιτικού μεγάρου της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπειό της Λευκωσίας και είναι ο πρώτος ρωσικής τεχνοτροπίας στην Κύπρο, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του.

Ο ναός είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Ρώσων και η κατασκευή του αποτελεί προσωπικό τάμα του Ρώσου μεγιστάνα επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ.

Πρόκειται για τον πρώτο ναό στην Κύπρο που θα λειτουργεί επίσημα με το παλιό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθεί η ρωσική εκκλησία.

Ο ιερός ναός Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων, κτίστηκε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής. Διαθέτει 5 χρυσούς τρούλους, με τον κεντρικό μεγάλο τρούλο να ζυγίζει περίπου 7 τόνους και τους άλλους τέσσερις συνολικά 5 τόνους.

Ο 5 τρούλοι εξωτερικά είναι κατασκευασμένοι με titanium nitrid και έφτασαν από την Αγία Πετρούπολη και συναρμολογήθηκαν επί τόπου, καθώς η εγκατάσταση των τρούλων θεωρείται για τη ρωσική παράδοση το πιο σημαντικό σημείο της ανέγερσης ενός ναού. Ο ναός είναι χωρητικότητας πέραν των τετρακοσίων ατόμων και πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από μεγάλη αμφιθεατρική αυλή, κιόσκια και πάρκο για παιδιά με αναπηρία.

Τα Θυρανοίξια θα τελέσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας ο οποίος δήλωσε πως επιτέλους οι Ρώσοι της Κύπρου αποκτούν το δικό τους σπίτι για να εκκλησιάζονται και να εξομολογούνται. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, που χθες τέλεσε την πρώτη θεία λειτουργία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Εκκλησία που φροντίζει πνευματικά για τους Ρώσους ορθόδοξους.

Φωτογραφίες: Παύλος Αντωνίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ