Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:18

Χωρίς τις ρίζες της πίστης και του Ελληνισμού δεν έχουμε καρπούς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την σημασία που έχουν οι ρίζες της πίστης μας υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του κατά τη θεία λειτουργία για τη σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών.

«Να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος από τον πανηγυρίζοντα ναό των Τριών Ιεραρχών Πετραλώνων, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα που η εκκλησία τιμά τη μνήμη των Φωστήρων της οικουμένης, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

«Τιμούμε τους αγίους για να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσφέρουν στον κόσμο και στον καθένα από μας, αλλά και να ψηλαφήσουμε τη ζωή τους, για να παραδειγματιστούμε», είπε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε «στο διάβα της ιστορίας βλέπουμε την κοινοτική ζωή που κράτησε όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και τον Ελληνισμό.

Οι Τρεις Ιεράρχες γιορτάζονταν χωριστά. Ο καθένας για την δική του προσφορά και τα δικά του χαρίσματα, αλλά εδώ και χίλια χρόνια γιορτάζουμε τους τρεις αγίους μαζί, για να τιμήσουμε τα γράμματα, τη γνώση, την σοφία».

Ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο των Τριών Ιεραρχών κι επεσήμανε πως «οι Τρεις Ιεράρχες ένωσαν δύο κόσμους μέσα σε αυτόν τον τόπο, σε αυτήν την πατρίδα, τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Έδωσαν την δυνατότητα να γίνει με σωστό τρόπο η εκμάθηση και η εκκλησιαστική ζωή».

Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενους σε γονείς και εκπαιδευτικούς τόνισε πως δε χρειάζεται να μάθουν στα παιδιά τους να τα έχουν όλα, αλλά μόνο τα χρήσιμα. Καλούνται, βέβαια, να σέβονται τα παιδιά τους και να μην διστάζουν να τους ζητούν συγγνώμη, όταν σφάλλουν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι ρίζες μας στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Και ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» και ζήτησε από τα παιδιά να μην περιφρονούν τις ρίζες τους, γιατί αυτές θα τους δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουν.

Ευχήθηκε στη συνέχεια οι Τρεις Ιεράρχες να δίνουν σοφία στα παιδιά και στους δασκάλους και ανέφερε πως «υπάρχουν δύο ειδών σοφίες, η κοσμική σοφία που προσφέρουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η οποία μας χρειάζεται και πρέπει να την αναζητούμε, υπάρχει όμως και η άνωθεν Σοφία, από την πραγματική εκκλησιαστική ζωή. Εκεί που συναντώνται τα δυο είδη σοφίας δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χρήστος Μπόνης
ΚΕΙΜΕΝΟ: Μάκης Αδαμόπουλος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ