Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:32

Χιλιάδες πιστοί στο προσκύνημα της Εικοσιφοίνισσας τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη τη Μακεδονία αλλά και άλλες περιοχές της χώρας ανέβηκαν και εφέτος στο όρος Παγγαίο προκειμένου να συμμετάσχουν στους ετήσιους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό, κάτω από το φως των κεριών.

Όπως κάθε χρόνο τελέσθηκε ολονύχτια αγρυπνία η οποία ξεκίνησε από το απόγευμα της παραμονής, η οποία ολοκληρώθηκε με αρχιερατικό συλλείτουργο το οποίο τέλεσαν οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Τριπόλεως (Λιβύης) Θεοφίλακτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα στον βαλκανικό χώρο με πλούσια ιστορία. Η ίδρυση της μονής χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα ενώ οι αδελφότητες που την έχουν επανδρώσει στο διάβα των αιώνων έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, ιδιαίτερα κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας οπότε σφαγιάστηκαν 172 μοναχοί.

Η τελευταία καταστροφή της Μονής συντελέστηκε το 1943 όταν επί βουλγαρικής κατοχής οι μοναχοί εκδιώχθηκαν και το κτιριακό συγκρότημα πυρπολήθηκε. Λίγα χρόνια νωρίτερα οι ίδιες δυνάμεις είχαν αρπάξει τα περισσότερα κειμήλια για τον επαναπατρισμό των οποίων η Μητρόπολη Δράμας και ο μητροπολίτης Παύλος έχουν ξεκινήσει διεθνή προσπάθεια.

πηγη φωτογραφιών: Ι.Μ. Δράμας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ