Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:52

Χιλιάδες πιστοί αναμένονται στην Αθήνα για την υποδοχή του Ι. Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας την Κυριακή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε ειδική τελετή στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία την Κυριακή το πρωί, θα παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.

Το σκήνωμα της Αγίας, που για πρώτη φορά μεταφέρεται σε ορθόδοξη χώρα εδώ και 1000 χρόνια θα μεταφερθεί με ειδική πτήση στην Ελλάδα όπου στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας δίπλα στο Αιγάλεω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info αναμένονται στην Αθήνα εκατοντάδες πούλμαν με πιστούς απ’ ολόκληρη τη χώρα που θα έρθουν προκειμένου να προσκυνήσουν την Αγία που εκτελέστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα προκειμένου να αρνηθεί την πίστη της στον Χριστό.

Το ιερό λείψανο που θα μεταφέρουν από την Βενετία στην Αθήνα ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος. Στο αεροδρόμιο θα βρίσκεται ένοπλο άγημα αλλά και αντιπροσωπεία του Πυροβολικού του οποίου η Αγία θεωρείται Προστάτιδα.

Στην συνέχεια το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στο Αιγάλεω, όπου στην συμβολή της Ιεράς Οδού με την Ελευθερίου Βενιζέλου, ο μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος ο Κλήρος και ο λαός θα υποδεχθούν την Αγία. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του γεγονότος είναι το ότι κατά τη διάρκεια της λιτανείας από το σημείο της υποδοχής έως και τον ναό όπου θα φιλοξενηθεί, το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου. Τέσσερις επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κρατούν τις κορδέλες περιμετρικά του κιλλίβαντα ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής αξιωματικοί του Πυροβολικού θα συνοδεύουν το ιερό σκήνωμα της Προστάτιδας Αγίας τους.

Πως να φθάσει κάποιος στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας
Στην συμβολή της Ιεράς Οδού με την Ελευθερίου Βενιζέλου, ο μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος ο Κλήρος και ο λαός θα υποδεχθούν την Αγία. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του γεγονότος είναι το ότι κατά τη διάρκεια της λιτανείας από το σημείο της υποδοχής έως και τον ναό όπου θα φιλοξενηθεί, το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου.

ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Γύρω στις 18:45 το ιερό λείψανο αναμένεται να έχει φθάσει στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα το παραλάβει προκειμένου να το οδηγήσει εντός του ναού, όπου θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία.

Σύμφωνα με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει αναλάβει την διοργάνωση του προσκυνήματος με αφορμή την έναρξη των εορτασμών για τα 80 χρόνια από της ιδρύσεως της το 2016, ο ναός της Αγίας Βαρβάρας θα είναι καθημερινά ανοικτός από τις 07:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ ενώ θα τελούνται καθημερινά, Θείες Λειτουργίες, Παρακλήσεις αλλά και κάποιες νύχτες αγρυπνίες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Α΄. ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ

Η Αγία Βαρβάρα, κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου, έζησε τα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να της ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo, ως δώρο του αυτοκράτορος Βασιλείου Β. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Δόγη, Ιωάννη.

Β΄. ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Ο Ναός, όπως είναι σήμερα, κτίσθηκε το 1904 και είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Το Άγιο Βήμα του Ναού ονομάζεται και «Εύρεσις», επειδή είναι και ο τόπος όπου βρέθηκε η θαυματουργική εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Ναός στο ίδιο σημείο υπήρχε ήδη από το 1774, όπως αναγράφεται στην τοιχογραφία της Αγίας Βαρβάρας μέσα στο ιερό Βήμα.

Η παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα αναφέρει την ύπαρξη Ναού στον χώρο αυτό πλέον των 1000 ετών, συγχρόνου της Μονής Δαφνίου. Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας υποδείχθηκε με όραμα πριν 100 και πλέον χρόνια σε κάποιο βοσκό και την βρήκαν δυό γυναίκες από τον Πειραιά. Σήμερα στο ιερό Προσκύνημα σώζονται, -στην εύρεση- τοιχογραφίες και -στον κυρίως ναό- αγιογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, που έχουν συντηρηθεί.

Γ΄ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ιεραποστολικός Οργανισμός της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1936. Επί 79 συναπτά έτη:
•ασκεί φιλόπονα ιεραποστολικό, κατηχητικό και μορφωτικό έργο στην πατρίδα μας, στον Ελληνισμό της διασποράς και στις ιεραποστολικές Εκκλησίες της Αφρικής και της Ασίας, φροντίζοντας για τη μισθοδοσία 600 ιθαγενών κληρικών, την ανέγερση και εξοπλισμό ναών, σχολείων και νοσοκομειακών μονάδων, έκδοση και μετάφραση βιβλίων,
•διατηρεί Σχολή Εκμάθησης της Νοηματικής Γλώσσας, Ιεραποστολικό Σεμινάριο, Φρονιστήριο υποψηφίων Κατηχητών και Επιμορφώσεως Κατηχητών,
•διοργανώνει την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής,
•εμπλουτίζει καθημερινά την Ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, διαθέτοντας την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Πορφυρογέννητος»και το ψηφιακό αποθετήριο εκκλησιαστικής κληρονομιάς «Ιουστινιανός»,
•εκδίδει βιβλία ποιμαντικού, θεολογικού, ιεραποστολικού, κατηχητικού, ιστορικού, βιβλικού, πατερικού, πολιτιστικού περιεχομένου,
•οργανώνει πολιτιστικά και ευρωπαϊκά προγράμματα διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας σε Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στην Αθήνα, •εμπλουτίζει την ευρωπαϊκή πολιτιστική ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana,
•συμμετέχει σε διάφορα πολιτιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα και στο «Δίκτυο αλληλεγγύης»,
•χορηγεί υποτροφίες και λειτουργεί Φοιτητικό Οικοτροφείο για 60 ημεδαπούς και αλλοδαπούς φοιτητές.

Το πρόγραμμα της παραμονής του Ιερού Λειψάνου
Το πρόγραμμα της παραμονής του Ιερού Λειψάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ