Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:48

Υπόθεση Βατοπεδίου: Όλοι αθώοι με απόφαση του δικαστηρίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις ιερές ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Έκρινε πως η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παράκτιων εκτάσεων ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο.

Μετά από περίπου δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές αθώωσαν σήμερα και τους 13 κατηγορούμενους κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε αυτή, ψευδείς βεβαιώσεις, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλων, που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και άλλων παρόχθιων εκτάσεων με άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Ιερείς, μοναχοί, μοναχές και πιστοί βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να ακούσουν πως σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπήρξε ποτέ το αποκαλούμενο “σκάνδαλο” των ιερών ανταλλαγών. Το δικαστήριο στο σκεπτικό του επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν “λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων”.

Παράλληλα, στην απόφαση γίνεται αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιμένων περιοχών. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της έδρας, “το δικαστήριο δέχεται ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνιδας και των παράκτιων περιοχές ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος τούτο”.

Υπενθυμίζεται ότι και η εισαγγελικής λειτουργός είχε προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων οι μοναχός Αρσένιος και ηγούμενος Εφραίμ, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψε υπαιτιότητα.

“Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια” δήλωσε μετά την έκδοση της δικαστικής ετυμηγορίας ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορός του Κωνσταντίνου Γκράτζιου, πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ.

“Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες”, δήλωσε ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο εκ των συνηγόρων Αντώνης Φούσσας έκανε λόγο για απόφαση με ηχηρά μηνύματα προσθέτοντας: “Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία”. Αντίστοιχα, ο δικηγόρος Αλέξη Στεφανάκης είπε: “η σημερινή ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει οτι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω κ την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες. Ως συνήγορος υπεράσπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επί μια 10ετια!”.

Ρουσόπουλος: Απεδείχθη ότι σκάνδαλο ήταν η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν», τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά και στον Γιάννη Αγγέλου λέγοντας: «Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση». Στο στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου, που απεβίωσε πέρυσι είχε επιβληθεί η ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.00 ευρώ για την υπόθεση Βατοπεδίου:

Η δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου έχει ως εξής:

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του.
Εννιά χρόνια μετά, οι σκεπτόμενοι Έλληνες ας αναρωτηθούν για όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν τότε άκριτα να υιοθετήσουν τις αθλιότητες.

Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση».

Μπακογιάννη: Αφιερώνω την απόφαση στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου

Με ένα tweet σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Βατοπέδι.
Η πρώτη υπουργός όπως έγραψε αφιέρωσε την απόφαση στον Γιάννη Αγγέλου «που δεν άντεξε τη λάσπη γι’ αυτή την υπόθεση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: News247.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ