Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:23

Τόπος θυσίας και τρόπος προσφοράς

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος είναι Θεολόγος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Υπηρετεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων, του ομώνυμου Δήμου της Αττικής.

Του ιδίου συγγραφέα:

Απ’ ότι και να κατασκευασθεί, όπως και να στολισθεί, όσο και αν υμνολογηθεί, όπου και να τοποθετηθεί κάνει ένα και αυτό κήρυγμα: της θυσίας, της αδικίας, της συγχώρεσης. Δεν το κάνουν τα ξύλα, αλλά εκείνος που καρφώθηκε σ’ αυτά, που βασανίσθηκε, που προδόθηκε, που αμφισβητήθηκε. Είναι ο Ιησούς!

Εκτός απ΄ ότι είναι σύνηθες σημείο αναφοράς και έκφρασης των χριστιανών, υπάρχει ο Τίμιος Σταυρός κυρίως ως κέντρο στο πιο ιερό σημείο του Ναού, στο Άγιο Βήμα. Ότι συνέβη επάνω του , συμβαίνει και στην Αγία Τράπεζα του Ναού σε κάθε Θεία Λειτουργία. Τόπος θυσίας και τρόπος προσφοράς Θεανθρώπου. Για τον λόγο αυτό είναι μαζί, κοντά ακόμα και εφάπτονται Σταυρός και Αγία Τράπεζα. Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν, την εν Χριστώ ανακαίνιση του σύμπαντος κόσμου.

Πάντα θα λειτουργεί ως δέκτης θερμών ευχαριστιών και εγκάρδιας ευγνωμοσύνης του ανθρώπινου γένους για τη λειτουργία που διακόνησε και τον πόνο που φιλοξένησε. Ταυτόχρονα γίνεται πομπός λύτρωσης, άφεσης, αλλαγής. Γι’ αυτό εκεί καταφεύγουν οι προβληματισμένοι, οι αδικημένοι, οι δυστυχισμένοι της κοινωνίας. Από όπλο τιμωρίας έγινε όρος δικαίωσης, όριο υπομονής και μέτρο αντίστασης. Δεν ήταν πεδίο δράσης αμοραλιστή ή παροξυσμός της στιγμής. Παραμένει σχέδιο που είχε προφητευτεί και αντικείμενο που είχε προτυπωθεί∙ σωτηρία και Σταυρός.

Δεν ήταν παράνομος ο Κύριος και δέχθηκε την ετυμηγορία της εξουσίας, αυτής που νόμιζε ότι θα έχανε την κοσμική δύναμή της. Δεν ήταν σκανδαλοποιός και όμως τιμωρήθηκε στην εσχάτη των ποινών. Σκάνδαλο έγινε όμως ο Σταυρός Του. Πώς και γιατί δόθηκε σ’ έναν Θεό, όχι μοιρολατρικά μόνο και πάντα διδακτικά και σωστικά. Η λήθη του θα συνιστά λιποταξία , η απόρριψή του αίρεση, η άρνησή του αδυναμία . Αντίθετα, η αποδοχή του θα οδηγεί στην ελπίδα, η άρση του στην ανανέωση και η υπομονή του στην Ανάσταση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ