Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 2:23

Τριλογία μνήμης Βυζαντίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η θλιβερή επέτειος της άλωσης της Πόλης έγινε αφορμή για να αναβιώσουν μνήμες στη βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, όπου στις 18 Ιουνίου του 1332 γεννήθηκε ο παππούς του μαρτυρικού Αυτοκράτορα Ιωάννης Ε΄ ο Παλαιολόγος (1332-1391), διάδοχος του οποίου υπήρξε ο πατέρας του Μανουήλ ο Β΄ (1350-1425). Μπροστά στον Καθεδρικό Ναό της πόλης στέκει αγέρωχος ο αδριάντας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου για να υπενθυμίζει σε όλους ότι δεν πολέμησε για να νικήσει, αλλά πολέμησε για να μην ηττηθεί η αξιοπρέπεια και η τιμή του Γένους.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Καθεδρικός Ναός Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε επιμνημόσυνο Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του μαρτυρικού Αυτοκράτορα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδη και μαθητών σχολείων. Επίκαιρα μίλησε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου κ. Παναγιώτης Αλεξανδράκης.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στον Καθεδρικό Ναό πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Τριλογία μνήμης Βυζαντίου», με ομιλητές τον ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Χαριζάνη, Καθηγητή Ιστορίας του Δ.Θ.Π., με θέμα «Το Διδυμότειχο στους χρόνους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», τον ελλογιμώτατο Σωτήριο Μπαλατσούκα, Καθηγητή Αγιολογίας, με θέμα «Ανέκδοτος βίος του εν Διδυμοτείχω οσίου Ιωάννου του Νέου» και τον ιστορικό Ιωάννη Σαρσάκη με θέμα «Οι άγιοι του Διδυμοτείχου». Τραγούδια της Πόλης απέδωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «η ιστορική αυτή επέτειος που αναμφίβολα παραμένει μία αγιάτρευτη πληγή είναι ευκαιρία στοχασμού, εθνικής αυτογνωσίας και αυτοκριτικής».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ