Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 16:10

Το ”ύστατο χαίρε” στον Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Κορνήλιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Κορνηλίου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία των 94 ετών, ετελέσθη στις 22 Απριλίου 2018 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ Ταλλίνης.

Της ακολουθίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωετερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Βερεγιάς Ευγένιο, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, τους Επισκόπους Νάρβας Λάζαρο, Ελγκάβας Ιωάννη και Μααρντούς Σέργιο και την πλειάδα κληρικών.

Ανάμεσα στους παρόντες ήταν ο Δήμαρχος της Ταλλίνης κ. Ταάβι Αας, ο Αντιδήμαρχος της Εσθονικής πρωτεύουσας κ. Μιχαήλ Κυλβάρτ, ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Εσθονίας Ούρμας Βιίλμα, ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος της ίδιας Εκκλησίας Άντερς Πύντερ, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Εσθονία κ. Α. Πετρόφ, ο Πρέσβης της Λευκορωσίας στην Εσθονία κ. Α. Στεπούς, ο Μητροπολίτης Στέφανος και ο Επίσκοπος Ηλίας (Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως), η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Πιούχτιτσα Γερόντισσα Φιλαρέτα Καλατσόβα.

Προς της εξοδίου ακολουθία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέγνωσε το συλλυπητήριο μήνυμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου για την προς τον Κύριο αποδημία του Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Κορνηλίου και στη συνέχεια ανέφερε:

«Στα λεχθέντα από τον Πρωθιεράρχη και πατέρα μας τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ακόμη θέλω να προσθέσω και κάτι εκ μέρους μου. Σήμερα μνήμην ποιούμεθα των Μυροφόρων, δηλαδή εκείνων των Γυναικών, οι οποίες πρωί πρωί την ημέρα, την οποία καλούμε τώρα Κυριακή, ενώ τότε εκαλείτο ημέρα ηλίου, την πρώτη ημέρα της εβδομάδος έφθασαν στον Τάφο του Ιησού, προκειμένου να Τον αλείψουν με αρώματα. Και καθ’οδόν συζητούσαν για το ποιος θα τους αποκυλίσει τον λίθον;

Κάθε φορά όταν απέρχεται ένας δικός μας άνθρωπος, τίθεται το ίδιο ερώτημα, ποιός θα μας αποκυλίσει αυτό το λίθο από τον Τάφο, ποιός θα μας μιλήσει και θα πει ότι η επίγειος ζωή μας δεν τελειώνει με το θάνατο, ποιός θα ανοίξει για τον αποδημήσαντα τις πύλες της αιωνιότητες; Από το ιερό Ευαγγέλιο γνωρίζουμε, ότι οι προσελθόντες στον τόπο, όπου έκειτο το Σώμα του Διδασκάλου τους, οι γυναίκες είδαν τον αποκεκυλισμένο το λίθο και τον Άγγελο τον καθήμενο επί του λίθου. Επίσης άκουσαν την θαυμάσια είδηση ότι Ανέστη ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Παραστεκόμενοι σήμερα έμπροσθεν της σορού του κεκοιμημένου, περικυκλώμεθα αυτό το φέρετρο με προσευχές και ξέρουμε ότι όπως ανέστη ο Χριστός έτσι θα άνοιξε την οδόν της Αναστάσεως σε κάθε σάρκα, έτσι θα αναστηθεί και κάθε άνθρωπος, ο οποίος πέθανε επί της γης αυτής.

Ένας από τους κήρυκες λίγο πριν πεθάνει τόνισε: «Όταν πεθάνω, μη με λυπάσθε, απλά θα αλλάξω τη διέυθυνση και θα μεταβώ από μια κατάσταση στην άλλη». Τούτο συμβαίνει και με κάθε πιστεύοντα στο Χριστό, όταν μεταβαίνει στην ουράνια Μονή, αλλάζει την επίγεια διεύθυνσή του για την Ουράνια Πατρίδα. Μεταβαίνει από τούτη εδώ την επίγεια πολυβασανισμένη και με πολλούς κόπους ζωή εκεί, ἔνθα οὐκ ἔστι πόνος, οὐ λύπη, οὐστεναγμός.

Έτσι, η ζωή του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορνηλίου ήταν γεμάτη κόπους, και μόχθους και θλίψεις. Χειροτονήθηκε Ιερέας τη χρονιά, όταν έληξε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος και υπηρετούσε πρώτα ως διάκονος, στη συνέχεια Ιερέας και μετέπειτα ως Επίσκοπος επί εβδομήντα και πλέον χρόνια. Το 1990, ως ώριμος πλέον άνθρωπος αναδείχθηκε Επίσκοπος και τέθηκε επικεφαλής της Επισκοπής Εσθονίας.

Δοκιμάσθηκε σκληρά ο Σεβασμιώτατος Κορνήλιος. Καταδικάσθηκε αδίκως σε καταναγκαστικές εργασίες σε στρατόπεδο και μερικά χρόνια διατέλεσε σε πικρή δουλειά, όμως στη συνέχεια, με το έλεος του Θεού, αποφυλακίσθηκε και συνέχισε την ιερατική του πορεία. Τη δεκαετία του 1990 με την αναγέννηση της Εκκλησίας σε όλη την Αγία Ρωσία, ήταν αυτόπτης μάρτυς και κοινωνός της αναγεννημένης εκκλησιαστικής ζωής στην Εσθονία. Αλλά κι εδώ έζησε πολλές θλίψεις, τις οποίες υπέμεινε ως καλός στρατιώτης του Χριστού. Ο Κύριος του χάρισε μακροζωΐα και ἐτσι έζησε ο Μητροπολίτης Κορνήλιος περισσότερα από πολλούς του αδελφούς Ιερείς και Αρχιερείς. Ο Θεός τον κράτυνε μέχρι τη σημερινή ημέρα, όταν ευδόκησε να καλέσει τον πιστό δούλο του στις ουράνιες μονές…

Ας αναπέμψουμε τις διάπυρες προσευχές μας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, προκειμένου ο Κύριος να του συγχωρέσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τα παραπτώματα και να τάξει τη ψυχή του μακαριστού Ιεράρχη στην ουράνια δόξα Αυτού. Αμήν».

Ο κεκοιμημένος Μητροπολίτης Κορνήλιος ετάφη στο νεκροταφείου Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, δίπλα στους Ιεράρχες της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τέλεσε Ιερό Τρισάγιο στον Τάφο του μακαριστού κ. Κορνηλίου.

Από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων

[

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ