Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:14

Το Μαρούσι πανηγύρισε την μνήμη του Αγίου Ελευθερίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα εορτάστηκε ο Άγιος ιερομάρτυρας Ελευθέριος στην περιοχή του Αμαρουσίου όπου υπάρχει φερώνυμος Ναός.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσκληθείς από τον οικείο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι ιερείς της Μητροπόλεως αλλά και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Γέροντας Ευδόκιμος με τον ιερομόναχο π. Αέτιο που μετέφεραν την κάρα του Αγίου Παντελεήμονος και την χείρα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον πανηγυρίζοντα ναό για το διάστημα των εόρτιων εκδηλώσεων.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας π. Νικάνωρ Καραγιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο νεαρό Επίσκοπο Ιλλυρικού Ελευθέριο, που “έζησε σε μια εποχή που η αλήθεια της πίστεως αναμετρήθηκε σκληρά με την πλάνη του κόσμου. Ο κόσμος τότε εδίωξε την πίστη. Προσπάθησε να εξοντώσει κάθε ίχνος της παρουσίας του Θεού. Να γιατί τότε τόσοι χριστιανοί υπέστησαν τόσους διωγμούς, τόσα βασανιστήρια και τόσα μαρτύρια. Ο άγιος Ελευθέριος λοιπόν και όλοι οι μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων ήταν ελεύθεροι από τα πράγματα και τις καταστάσεις του κόσμου. Ελεύθεροι από τους φόβους και τις επιθυμίες τους, από τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους, γι αυτό κατόρθωσαν με την χάρη του Θεού το ακατόρθωτο”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “μια τέτοια ελευθερία είναι ακατανόητη για τον σημερινό άνθρωπο. Δεν μπορείτε μας λέει να μιλάτε εσείς οι χριστιανοί για ελευθερία όταν διακηρύσσετε ότι είστε δούλοι του Θεού. Όταν μιλάτε για υπομονή και δεν αντιδράτε βίαια στα κακώς κείμενα. Ξεχνούν ασφαλώς όσοι υποστηρίζουν όλα αυτά ότι, οι πολλές επαναστάσεις και ανατροπές στην ιστορία σπάνια ξαλάφρωσαν το φορτίο της τυραννίας απλώς το μετέφεραν σε άλλους ώμους.

Ο π. Νικάνωρ κατέληξε πως “όποιος υποτάσσεται στον Θεό ελευθερώνεται από τον ίδιο του τον εαυτό, μας βεβαιώνει η πείρα των αγίων της Εκκλησίας. Μια τέτοια απελευθέρωση από τα δεσμά της αμαρτίας του κόσμου έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε το μυστήριο του Εμμανουήλ, το μυστήριο του Σάρκωσης του Θεού που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες”.

O κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κηφισίας για την πρόσκληση να συμμετάσχει στους εορτασμούς καθώς και τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόλαο Μανώλη, με τον οποίο τους συνδέει φιλία από το πανεπιστήμιο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με τον μεθέορτο εσπερινό και την λιτάνευση της ιεράς εικόνος καθώς και των ιερών σεβασμάτων που εκτίθενται στο ναό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ