Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:02

Το μήνυμα του μητροπολίτη προς το νέο ιερέα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συγκίνηση και ανθρώπινες στιγμές ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής χειροτονίας που πραγματοποιήθηκε στο ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου. Ο Σταύρος Κολιούσης είναι ο νέος ιερέας του Ιάσμου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε και καθήκοντα αρχιερατικού επιτρόπου της περιφέρειας Ιάσμου. Ο νέος ιερέας αναλαμβάνει τη θέση του αποχωρήσαντος ιερέα του Ιάσμου που επέλεξε να πάει στο Άγιο Όρος.

Στον Ίασμο βρέθηκε την Τρίτη 1η Αυγούστου ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος ιερούργησε στο ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου όπου τέλεσε την σε πρεσβύτερο διακονία του αρχιδιακόνου Σταύρου Κολιούση. Ο μητροπολίτης δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την τελετή και έκλαψε όταν έντυσε και αγκάλιασε τον νέο ιερέα. Άλλωστε ο Σταύρος Κολιούσης ήταν για περισσότερα από τέσσερα χρόνια στο πλευρό του μητροπολίτη ως διάκονος και δίπλα του έμαθε όσα όφειλε για να εισέλθει στην ιεροσύνη. Στο πλευρό του νέου ιερέα η σύζυγός του Δήμητρα, ο αδερφός του, ο πατέρας του και σύσσωμη η οικογένειά του αλλά και πλήθος κόσμου από τον οικισμό.

Η σχέση του με την εκκλησία άρρηκτη από νέος ακόμα όταν σαν ψάλτης συμμετείχε σε θρησκευτικές λειτουργίες. Έτσι όταν εκφράστηκε με λόγια η παρότρυνση του πνευματικού του “δεν σκέφτηκες ποτέ για ιερέας”, εκείνος βρήκε τον δρόμο που έμελλε να διαγράψει το μέλλον του.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του σαν δικηγόρος όμως τον κέρδισε η ιεροσύνη και από χθες είναι ο νέος ιερέας του Ιάσμου. Ο π. Σταύρος Κολιούσης είναι ο νέος ιερέας του Ιάσμου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε και καθήκοντα αρχιερατικού επιτρόπου της περιφέρειας Ιάσμου. Ο νέος ιερέας αναλαμβάνει τη θέση του αποχωρήσαντος ιερέα του Ιάσμου που επέλεξε να πάει στο Άγιο Όρος.

Ο ιερέας Σταύρος Κολιούσης γνωρίστηκε με τον μητροπολίτη σε μία περίοδο στην οποία ο δεύτερος είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και δεν είχε κάποιον διάκονο στο πλευρό του. Επέλεξε τον νεαρό Σταύρο να έχει στο πλευρό του και τον κράτησε για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Σε αυτές τις στιγμές γνωριμίας αναφέρθηκε ο νέος ιερέας στη διάρκεια της χθεσινής τελετής “έτσι έτυχαν οι περιστάσεις τότε που δεν είχατε κάποιον διάκονο, μου είπατε θα σε κρατήσω διάκο μου, εγώ δεν ήξερα, δεν είχα διαβάσει ποτέ τι έλεγαν οι πατέρες για την διακονία και πόσο σοβαρό είναι το έργο μέσα στην Εκκλησία του διακόνου.

Κάνατε σχεδόν 4,5 χρόνια υπομονή, εσείς μάθατε αλλιώς. Όμως κάνατε υπομονή με έναν άνθρωπο που δεν είχε διακονήσει στο ιερό. Είναι πολύ σπουδαία η στιγμή να περάσει κανείς από την διακονία στην ιεροσύνη. Περνάει την Ερυθρά Θάλασσα και πορεύεται στο όρος της αποκαλύψεως του Θεού”. Κατέληξε λέγοντας προς μητροπολίτη, κληρικούς και πιστούς “Κάντε μία ευχή τώρα που θα μπω στην ιεροσύνη να σωθώ”.

“Αν και θα ήθελα να σε κρατήσω κι άλλο σαν διάκονο, σε χαρίζω πραγματικά στην Εκκλησία και στην ενορία του Αγίου Νικολάου και όλων των άλλων εκκλησιών και παρεκκλησιών του Ιάσμου.

Ο Ίασμος είναι μία μικρή μητρόπολη με δύο ναούς, με πολλά εξωκκλήσια και παρεκκλήσια”, είπε ο μητροπολίτης και θυμήθηκε τις πρώτες στιγμές γνωριμίας τους “δεν ήξερες τα της λειτουργικής ζωής Σταύρο, μια ζωή την αγάπη σου για την μουσική την βυζαντινή την εξέφραζες ψάλλοντος με όλη σου την καρδιά. Αν μπορείς να χορεύεις ψάλλοντας θα το έκανες. Έτσι σε έβλεπα στο ψαλτήριο. Και όταν το βράδυ τελέσαμε τον κατανυκτικό εσπερινό στη μητρόπολη και πήγες να θυμιάσεις και θυμάσαι έκαψες και το χαλί γιατί έριξες τα καρβουνάκια είπα “τι θα γίνει με τον Σταύρο;”.

Και από εκεί και πέρα παιδί μου όχι μόνο έμαθες αλλά μου έγινες απαραίτητος. Και χειροτόνησα 20 νέους κληρικούς μετά από σένα και εσύ έμενες στη θέση του διακόνου. Και σου έλεγα “λυπάμαι Σταύρο που χάνεις τη θέση σου αλλά σε έχω ανάγκη. Θυμάσαι οι ανάγκες ήταν πολλές”.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη σε όλη τη διάρκεια της τελετής, με τους κληρικούς που την πλαισίωσαν να εύχονται στο νέο ιερέα να είναι άξιος και τους πιστούς να του δίνουν ευχές. “Αναλαμβάνεις σε μία περιοχή με ιδιαιτερότητες αλλά και ομορφιά”, ήταν το μήνυμα του μητροπολίτη προς τον ιερέα, ο οποίος χθες απόγευμα τέλεσε την πρώτη του παράκληση στο ναό Αγίου Νικολάου.

Ο μητροπολίτης κάλεσε τον ιερέα να γίνει παράδειγμα με τον λόγο αλλά κυρίως με την ζωή του και πρόσθεσε “η ιεροσύνη κρύβει πολλές χαρές και σου εύχομαι ο Θεός να μην σου τις στερήσει”.

Δήμητρα Συμεωνίδου / xronos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ