Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 22:10

Τον πολιούχο της άγιο Ιωάννη Καλοκτένη πανηγύρισε η Θήβα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μέσα στην εόρτια πασχαλινή περίοδο που διανύει η Εκκλησία μας εορτάστηκε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην πόλη των Θηβών η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους του Νέου Ελεήμονος, Επισκόπου Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας.

Την Τρίτη 10 Μαΐου τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των αγίων Αρχιερέων στην πόλη των Θηβών προκειμένου να εορτάσουν τον Άγιο Ιωάννη και στη σύντομη προσλαλιά του συνέδεσε τον Άγιο με το χρέος του κάθε χριστιανού να είναι πρώτα φιλόθεος και μετά φιλάνθρωπος.

Κατόπιν, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη που εκδήλωσε ο Άγιος προς το ποίμνιό Του, η οποία συνδέεται άμεσα με την Ανάσταση του Κυρίου μας. Ο Θεοφιλέστατος τόνισε πως ο ιεράρχης των Θηβών έβαλε στο κέντρο της ζωής του τον Χριστό, έχοντας ως πρότυπο τον Αναστάντα Κύριο που θυσιάστηκε για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου, εξαίροντας την αρετή της φιλανθρωπίας που τον διέκρινε.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους αγίους Αρχιερείς για τη σεπτή παρουσία τους στην εορτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και προπάντων αγώνα και υπομονή. Αγώνα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας για την άσκηση της αγάπης, για ό,τι καλό και όμορφο ενάντια στην βία που έρχεται από παντού, ενάντια σε εκείνους που εξουθενώνουν τους λαούς και αμαυρώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου και του Τιμίου Ξύλου, που κατέρχεται από την Ιερά Μονή Σαγματά, στους δρόμους της πόλεως με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος από το ΚΕΠΒ Θηβών και πλειάδος ιερέων.

Τη λιτάνευση ακολούθησαν με περισσή ευλάβεια και κατάνυξη δεκάδες πιστοί, Πολιτικοί Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής των Θηβών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ