Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 3:11

Τον κατεξοχήν άγιο της αγάπης εσπέρισαν στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον κατεξοχήν άγιο της Αγάπης και μιμητή του Κυρίου, τον ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα, τίμησαν απόψε στην πλήρως ανακαινισμένη ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως, όπου πανηγυρίστηκε η μνήμη του.

Σε έναν χώρο που μέρα με την ημέρα αναπτύσσεται και επιτελεί ένα σπουδαίο έργο υπό την καθοδήγηση του Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη π. Νικοδήμου Αθανασίου, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πιστοί για να τιμήσουν την ιερή μνήμη του ιαματικού και ανάργυρου Παντελεήμονος.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, συμπροσευχομένων του Ηγουμένου της Μονής και πλειάδος ιερέων της Μητροπόλεως.

Η συμμετοχή του κόσμου πολύ μεγάλη, κατέκλυσε τον περίβολο του μοναστηριού σε κάθε γωνιά.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου παίρνοντας αφορμή από ένα στίχο της Προφητείας του Σολομώντα “Δίκαιοι εἰς τὸν αἰῶνα ζῶσι, καὶ ἐν Κυρίῳ ὁ μισθὸς αὐτῶν, καὶ ἡ φροντὶς αὐτῶν παρὰ Ὑψίστω” μίλησε σχετικά.

Όπως ανέφερε “Οι δίκαιοι στους οποίους αναφέρεται ο Σολομόντας, για την εποχή του είναι οι Άγιοι. Στην μετέπειτα εποχή οι Άγιοι μας όμως δεν έκαναν διακρίσεις είναι ανοιχτοί και  βοηθήσουν κάθε άνθρωπο. Συνεπώς δεν είναι άνθρωποι δίκαιοι, αλλά άνθρωποι αγαπόντες. Έτσι και ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Παντελεήμονας δεν είναι άνθρωπός της δικαιοσύνης, καθώς προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όλους, αφιλοκερδώς χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι έγινε μιμητής της αγάπης του Θεού και δεν ήταν δίκαιος αλλά αγαπών όπως ο Θεός που είναι αγάπη. Οι δίκαιοι λοιπόν που ζουν στον αιώνα είναι οι άνθρωποι της Αγάπης και της προσφοράς. Έτσι και ο Άγιος Παντελεήμονας κατά μίμηση του Χριστού, έδωσε τον εαυτό του και γι αυτό ζει στους αιώνες”.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως “Ο Άγιος Παντελεήμων, είναι ένας κατεξοχήν άγιος της αγάπης που απόψε μας καλεί να μάθουμε τι σημαίνει αγάπη. Να μάθουμε να την προσφέρουμε αφειδώλευτα σε όλους είτε μας συμπαθούν είτε όχι, είτε μας επιβραβεύουν είτε μας κατηγορούν. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε και ο Χριστός με την πορεία του πάνω στη γη. Την Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Έγινε ο πρώτος δίκαιος αγαπών που φροντίζει στη διάρκεια των αιώνων όλους όσους γίνονται μιμητές του”.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο κ. Αθηναγόρας προεχείρισε σε πνευματικό τον αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λαζαρίδη, εφημέριο από τον Ιερό Αγίου Νικολάου Ιλίου.

Τον Μητροπολίτη Ιλίου, τον Δήμαρχο Πετρουπόλεως, τους ιερείς της Μητροπόλεως Ιλίου αλλά και όλο τον κόσμο, ευχαρίστησε ο ηγούμενος της Μονής, π. Νικόδημος Αθανασίου, ο οποίος ευγνωμόνως ευχαρίστησε πρώτα τον Άγιο, εν συνεχεία τον Μητροπολίτη για την πατρική στοργή και αγκαλιά του, τον Δήμαρχο Πετρουπόλεως που στάθηκε αρωγός σε κάθε ανάγκη της Μονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μονή σε συνεργασία με την ενορία του Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς, προσέφερε μερίδες φαγητό για την χάρη του Αγίου, σε όλο ανεξαιρέτως το εκκλησίασμα.

Ακολούθησε Ιερά αγρυπνία με πολύ μεγάλη συμμετοχή πιστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ