Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:15

Τον “καθηγητή της ερήμου” Όσιο Αντώνιο τίμησαν στα Άνω Πατήσια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου στον φερώνυμο Ναό των Άνω Πατησίων. Χοροστάτησε στον εσπερινό ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός τον οποίο πλαισίωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής και πιστοί της περιοχής. Τον κ. Δαμασκηνό υποδέχθηκε ο νέος προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Οι πιστοί των γύρω περιοχών κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό, ενώ συμμετείχαν με κατάνυξη στην ακολουθία. Την διακονία του λόγου επωμίσθηκε ο Πρωτοσύγκελλος π. Συμεών, ο οποίος μίλησε διδακτικά για ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Οσίου.

“Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για τον Μέγα ασκητή και Πατέρα της Εκκλησίας μας. Ιδιαιτέρως άνθρωποι σαν κι εμάς που ζούμε μέσα στον κόσμο και νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε τόσες δυσκολίες, θα μπορούσαμε να μιμηθούμε τον Όσιο Αντώνιο στην προσευχή, στη νηστεία, ή στα ασκητικά κατορθώματα που έπραξε; Κι όμως υπάρχει κάτι που μπορούμε να πάρουμε από Μέγα Αντώνιο, κάτι που είναι κοντά στα δικά μας μέτρα. Και αφορά όλους μας, είτε νηστεύουμε είτε όχι, είτε πηγαίνουμε εκκλησία είτε όχι. Μπορούμε όλοι να μιμηθούμε τον Όσιο Αντώνιο, στο να παίρνουμε όπως έκανε και ο ίδιος οτιδήποτε καλό βλέπουμε γύρω μας. Να ρουφάμε σαν μέλισσες το καλό, από όπου και αν αυτό προέρχεται. Είτε είναι από κάποιον σπουδαίο άνθρωπο, είτε είναι από έναν απλό άνθρωπο της καθημερίνοτητας, είτε είναι άνθρωπος της οικογενείας μας”.

Ο π. Συμεών συνέχισε λέγοντας ότι “Ο Άγιος Αντώνιος έβλεπε κάτι καλό να υπάρχει στους άλλους ανθρώπους και χαιρόταν γι’ αυτό και το θαύμαζε. Είτε λέγεται πραότητα, είτε λέγεται μακροθυμία, είτε λέγεται φιλανθρωπία. Για να πάρεις όμως οτιδήποτε καλό από τους άλλους, πρέπει να βλέπεις τους άλλους με καλό μάτι και καλό λογισμό. Εμείς πολλές φορές ασχολούμαστε με την ζωή των άλλων, όχι όμως για να πάρουμε κάτι καλό, άλλοτε από φθόνο, από ζήλια και επιβουλή. Θέλουμε να βγάλουμε το μάτι του άλλου, θέλουμε να τον βάλουμε στο περιθώριο. Να τον βγάλουμε από την μέση γιατί είναι εμπόδιο στα σχέδιά μας και στις επιδιώξεις μας. Ο Άγιος Αντώνιος χαιρόταν και δοξολογούσε τον Θεό όταν έβλεπε κάτι καλό στους άλλους μοναχούς και στους άλλους ανθρώπους. Να λοιπόν κάτι απλό, τόσο προσιτό σε μας να πάρουμε από τον σήμερα εορταζόμενο Άγιο.”

Έκλεισε ευχόμενος “Ας αφήσουμε τον Άγιο Αντώνιο να μιλήσει στις καρδιές μας, αρκεί να είναι ανοιχτές με πόθο και λαχτάρα. Να ανοίξουν διάπλατα να εισέλθει η χάρη του Θεού και να μιλήσει ο “καθηγητής της ερήμου” Μέγας Αντώνιος.”

Ο π. Συμεών αναφέρθηκε και στον μεγάλο απόντα της σημερινής πανηγύρεως, τον μακαριστό πρωθιερέα  Αρχιμανδρίτη  Ειρηναίο Καλογήρου που εργάστηκε πολύ για το ναό και που όπως είπε “σήμερα θα ευφραίνεται μαζί μας στην αγκαλιά του Θεού”. Επίσης καλωσόρισε τον νέο προϊστάμενο π. Θεολόγο Αλεξανδράκη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο νέο του ξεκίνημα.

Την ακολουθία λάμπρυναν ακόμα περισσότερο οι ύμνοι από τους εξαίσιους χορούς των ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου πολιούχου Αθηνών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ